Hoeveelheid treintaxi's door groeiende vraag uitgebreid

HAARLEM, 9 okt. De Nederlandse Spoorwegen en de Nederlandse Samenwerkende Taxibedrijven zullen nog dit jaar het aantal treintaxi's uitbreiden. Over het aantal extra taxi's zijn de NS en de taxibedrijven op het ogenblik in onderhandeling. Aanleiding voor de uitbreiding is de voortdurend toenemende vraag naar vervoer van en naar de stations, aldus directeur H. Blommers van de VOF Treintaxi.

Op vertoon van een geldig treinkaartje kost de taxirit van of naar het station vijf gulden. Vanaf 1 november kunnen houders van een NS-jaarkaart voor vijftig gulden een boekje kopen met daarin tien treintaxibiljetten. De vaste klanten van de NS hoeven op deze manier niet iedere keer in de rij voor het loket te staan om een kaartje voor de treintaxi te kopen.

In dertig proefgemeenten waaronder vrijwel alle provinciehoofdsteden rijden nu ruim zestig treintaxi's. Volgend jaar zullen 45 gemeenten aan het project deelnemen. Maar in de vier grote steden zal de treintaxi ook dan niet in het straatbeeld verschijnen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn te groot om passagiers voor vijf gulden per rit naar hun bestemming te brengen, zegt de woordvoerder.

Per maand stappen ruim zeventigduizend reizigers in een treintaxi. Vooral in de gemeenten Ede en Wageningen, Eindhoven en Groningen wordt veel gebruik gemaakt van deze wijze van vervoer.

Met name studenten zijn enthousiast. De invoering van de OV-jaarkaart voor studenten zal het vervoer per treintaxi opnieuw een impuls geven, zo verwachten de taxibedrijven en de NS.