EMS euforie is al weer uitgewerkt

ROTTERDAM, 9 okt. Bij een dalende dollar bleek de euforie over het Britse toetreden tot het EMS vandaag uitgewerkt. De Europese beurzen waren flauw gestemd. Londen stond rond het middaguur op 41 punten verlies, Frankfurt had toen al 29 punten ingeleverd.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag weer met beide benen op de grond komen te staan. De koersen zakten na de opening sterk. De CBS-stemmingsindex stond na een uur handelen op 94,3 tegenover een slot van 95,5 gisteren.

Na het wegebben van de inhaalvraag op Beursplein 5 moesten de internationals terrein inleveren. Unilever, dat maandag nog werd gezien als een fonds dat kon profiteren van een stabielere pond, zakte fl.1,20 terug op fl.142,50. De bekendmaking van een nieuw type cassetterecorder van Philips had weinig invloed op de koersvorming van het electronicaconcern. Philips, dat gisteren in de vaste markt nauwelijks winst kon boeken, gaf vandaag drie dubbeltjes af op fl.20,80. KLM bereikte na een uur handelen een voorlopige stand van fl.21, een min van fl.0,40. Vorige week noteerde het luchtvaartfonds een historisch dieptepunt van fl.20,30. Koninklijke Olie moest een gedeelte van de winst van maandag inleveren en noteerde een verlies van fl.1,90 op fl.138,40. Akzo moest van de beleggers fl.0,80 achteruit naar fl.79.

De financiele sector was flauw gestemd. Aegon schoof fl.2,10 naar beneden op fl.108,50, terwijl Amev en Nationale Nederlanden respectievelijk fl.0,70 en fl.0,60 moesten afgeven op fl.45,70 en fl.50,50. Ook de banken volgden de weinig inspirerende trend op de beursvloer. De combinatie ABN Amro verloor vier dubbeltjes op fl.29,90. NMB stond op fl.39, een daling van fl.0,20.

Onder de transport- en havenfondsen waren de verliezen groot. Nedlloyd gaf fl.0,80 prijs op fl.43. VOC daalde fl.0,80 op f39,40, een verlies van bijna twee procent. Pakhoed zag een verlies ontstaan van fl.1,50 op fl.186,50.

Gist-brocades was in de aanbieding en de koers zakte terug naar fl.24,70, een min van fl.0,60. DAF kon de spurt van maandag niet vasthouden. Het vrachtwagenconcern, dat volgens sommige beleggers kan verdienen aan een stabiele Britse munt, daalde fl.0,90 naar fl.22,30. Oc'e was de uitzondering op deze flauwe markt. Het Limburgse kopieerconcern sprokkelde er een dubbeltje bij op fl.38.

De obligatiemarkt was verdeeld. De koersen lieten een gevarieerd beeld zien van 0,5 punten verlies of winsten van 0,1 punten.

Op een rustige lokale markt gingen de koersen over het algemeen ook omlaag, zij het dat sommige noteringen bleven liggen. Het nieuws dat een directeur van Center Parcs voor eigen rekening aandelen had gekocht tijdens de onderhandelingen met een Brits bierconcern, had geen invloed op de beleggers. De koers van Center Parcs bleef liggen op fl.78,80, gelijk aan het slot van maandag.

Bols kon tegen de trend in een winstje boeken van fl.0,50 op fl.171. Pirelli dat maandag, ondanks een vaste markt, ook al onderuit ging, zakte dinsdag na twee uur handelen verder omlaag. Het kneusje van de Amsterdamse effectenbeurs liet fl.0,60 liggen op fl.21,10. VRG gaf acht dubbeltjes af op fl.54. KBB moest van de beleggers fl.1 terug op fl.88.

Het electrotechnisch-installatiebedrijf GTI daalde een rijksdaalder op fl.194. Ravast maakte maandag na beurs een hogere winst en een emissie bekend. Verder zou het onroerend-goedfonds een beursnotering in Berlijn willen aanvragen. De beleggers waren positief gestemd en de koers van Ravast noteerde een plus van vijf dubbeltjes op fl.44. Staal Bankiers moest vier dubbeltjes afgeven op fl.20,50. Fietsenmaker Union verloor fl.1 op fl.55. Op de parallelmarkt heerste een doodse stilte.

TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijke aandelen sloot op 23,495.11, een daling van 134.89 punten oftewel 0.57 procent. De omzet was beperkt, omdat Japanners morgen hun sportdag vieren en daarvoor vrij hebben. De handel liep daar vast op vooruit. Handelaren concludeerden daaruit dat de vrees voor een echte krach aan het verdwijnen is.

NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten, vooral onder invloed van de flinke koerswinsten op de buitenlandse beurzen. Het Dow-jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 13,36 punten tot 2.523,76. Er sloten in totaal 823 fondsen hoger en 628 lager. De omzet viel met 99 miljoen aandelen bijzonder mager uit als gevolg van de viering van Columbus Day in de VS. Overheidsinstellingen en ook de valutamarkten waren daardoor gesloten. Afgelopen vrijdag werden 155 miljoen aandelen verhandeld.

De steun van de buitenlandse beurzen en aankopen op basis van computerprogramma's brachten de Dow Jones al snel op een winst van 34 punten. Het koersgemiddelde zakte later terug. Handelaren schreven dat vooral toe aan een verdere stijging van de olieprijzen en de problemen rond de Amerikaanse begroting. Ook berichten over het mislukken van een nieuw bod van de vakbonden op het luchtvaartconcern UAL Corporation drukten de stemming. De koers van UAL moest fors omlaag, waardoor de index van transportfondsen lager sloot.