Colombia wil uitlevering 'narcos' aan VS stoppen

BOGOTA, 9 okt. Colombia zal drugsbaronnen die zich overgeven niet langer uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Colombiaanse president Cesar Gaviria gisteren bekendgemaakt. Vorige maand bood de Colombiaanse regering al aan drugsbaronnen die zich overgeven en een bekentenis afleggen, niet naar de Verenigde Staten uit te wijzen.

Een bekentenis is nu niet meer nodig. Bovendien mogen cocainehandelaren die zich overgeven voortaan buiten de gevangenis wachten op hun proces, en zullen hun bezittingen niet meer worden geconfisqueerd.

De drugsbaronnen verlangen echter verdergaande concessies. Ze willen volledige amnestie, net als guerrillastrijders gratie kregen nadat ze de wapens hadden neergelegd. Aangenomen wordt dat zeven journalisten, die sinds augustus worden vermist, zijn ontvoerd door de drugsmafia om de eis tot amnestie kracht bij te zetten. Tot de ontvoerde journalisten behoren Diana Turbay, dochter van een oud-president, en Hero Buss, een Duitse correspondent.

Gaviria maakte duidelijk dat drugshandelaren die zich niet vrijwillig aangeven nog steeds uitlevering boven het hoofd hangt. Gisteren kondigde hij een nieuwe uitlevering aan, de 21ste sinds veertien maanden geleden de confrontatie begon tussen de drugsmafia en de staat. Een groep vooraanstaande Colombianen, onder wie twee oud-presidenten, heeft aageboden te bemiddelen tussen de regering en het Kartel van Medellin, het belangrijkste drugskartel in Colombia. Gaviria heeft steeds gezegd dat hij niets wil weten van onderhandelingen met de 'narcos'. De drugsmafia neemt sinds juli een eenzijdig staakt-het-vuren in acht. (AFP, Reuter, AP)