Brunswijk wil gesprek met leger over vrede in Suriname

PARAMARIBO, 9 okt. Brunswijk, de leider van het Surinaamse Junglecommando, heeft in een brief aan president Shankar gezegd dat hij op korte termijn met legerleider Bouterse wil praten over vrede in Suriname.

De brief van Brunswijk betuigt steun aan het streven om 25 november, de dag waarop Suriname vijftien jaar onafhankelijk is, uit te roepen tot de dag van de Nationale Verzoening. De term 'Nationale Verzoening' werd geintroduceerd door Bouterse, en is inmiddels overgenomen door president Shankar en vice-president Arron.

Brunswijk stelt ook voor om een nationale conferentie over vrede te houden in Suriname. Hij wil zich tijdens zo'n conferentie laten bijstaan door oud-president Chin a Sen, die op het moment in Frankrijk is. Brunswijk vraagt de regering de komst van Chin a Sen naar Oost-Suriname mogelijk te maken.

'Iedereen is de oorlog die het land ruineert beu. Iedereen wenst vrede. Iedereen zal een eervolle vrede aanvaarden', zo schrijft Brunswijk. Hij wijst erop dat een aantal leden van het Junglecommando geen vertrouwen heeft in het Nationale Leger. Brunswijk doelt daarbij op het overleg met Bouterse in april, toen twee van zijn lijfwachten werden vermoord en hij zelf werd gearresteerd. Hij stelt voor Bouterse te ontmoeten in een gebied dat onder controle staat van het Junglecommando, of in het buitenland: 'Het vertrouwen kan pas worden hersteld door dit gebaar van bevelhebber Bouterse.' De ontmoeting zou wat Brunswijk betreft kunnen worden bijgewoond door een waarnemer van de Organisatie van Amerikaanse Staten.