Boerhaavekliniek Amsterdam gaat voorlopig niet dicht

AMSTERDAM, 9 okt. Het advies van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aan staatssecretaris Simons (volksgezondheid) om de Boerhaavekliniek in Amsterdam te sluiten, betekent nog niet dat dit ziekenhuis in de binnenstad op korte termijn dicht gaat. Algemeen directeur mr. R. J. M. Grove van de Boerhaavekliniek wijst erop dat de Staten zelf geen besluit kunnen nemen.

GS van Noord-Holland besloten gisteren staatssecretaris Simons te adviseren het ziekenhuis te sluiten. Provinciale Staten verbonden daaraan de voorwaarde dat GS met de staatssecretaris gaan praten over de noodzakelijke ziekenhuisvoorzieningen in de binnenstad.

'Op dit moment', aldus Grove, 'is de staatssecretaris niet eens bevoegd een besluit tot sluiting te nemen, omdat een wijziging op de Wet Ziekenhuisvoorzieningen die dit mogelijk maakt de Eerste Kamer nog moet passeren. Maar mocht de staatssecretaris onverhoopt het advies van de Staten overnemen dan zullen wij zeker in beroep gaan bij de Kroon. Voor die een besluit heeft genomen zijn we al weer vier jaar verder'.

De fusie van het protestants-christelijk Andreas Ziekenhuis met het Slotervaart Ziekenhuis is wel definitief. Het eerste gaat dicht. Een ander klein ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad, het Prinsengracht Ziekenhuis, willen Gedeputeerde Staten in elk geval open houden.

De fusies en sluitingen zijn onderdeel van een drastische vermindering van 770 ziekenhuisbedden in vier regio's in Noord-Holland. Het grootste deel daarvan moet Amsterdam leveren. Behalve deze bedden verdwijnen er op termijn ook 200 specialistenplaatsen in Noord-Holland.