Beroepsmusici van Operakoor weigeren werken met amateurs

AMSTERDAM, 9 okt. Het Nederlands Operakoor weigert samen te werken met het Amsterdams Toonkunstkoor, dat uit amateurs bestaat. De professionele zangers vinden dat de status en de werkgelegenheid van beroepszangers wordt geschaad.

Door 39 van de 52 leden van het Nederlands Operakoor is een kort geding aangespannen tegen de directie van de Nederlandse Opera, omdat deze via een dienstopdracht het koor dwingt met het Amsterdams Toonkunstkoor samen te werken bij een serie uitvoeringen in november van Mahlers Tweede symfonie, gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen.

De actie wordt gesteund door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, die spreekt over 'belangenverstrengeling' ; beide koren worden gedirigeerd door Winfried Maczewski, terwijl Hartmut Haenchen chef-dirigent is van het Nederlands Philharmonisch Orkest en muzikaal directeur van de Nederlandse Opera.