Bankiers zeggen extra geld Kanaaltunnel toe

ROTTERDAM, 9 okt. Eurotunnel, het Frans-Britse consortium dat de tunnel onder het Kanaal aanlegt, kan extra aandelen uitgeven ter financiering van het project.

De onderneming heeft gisteren bekendgemaakt dat de ongeveer tweehonderd banken die geld in de tunnel hebben gestoken nieuwe kredieten hebben toegezegd ter grootte van 1,8 miljard pond. Van de Europese Investeringsbank komt daar nog eens een eerder toegezegde lening bij van 300 miljoen pond. In totaal beschikt Eurotunnel dus over nieuwe fondsen ter waarde van 2,1 miljoen pond, bijna 7 miljard gulden.

Bankiers in Londen wijzen er overigens op dat de handtekeningen onder de nieuwe lening nog niet zijn gezet en dat meer besprekingen nodig zijn. Maar vertegenwoordigers van het bankenconsortium spraken de verwachting uit dat de lening zou worden verstrekt, om een nieuwe uitgifte van aandelen Eurotunnel niet in gevaar te brengen.

Met die emissie wil Eurotunnel nog eens 500 miljoen pond (1,7 miljard gulden) aantrekken. Het ziet er nu naar uit dat de financiering van alle kosten van de bouw van de spoortunnel rond is. De nieuwe aandelen zullen in november worden uitgegeven.

De financiering van het project heeft voortdurend problemen opgeleverd omdat de kosten van de tunnel steeds hoger werden. In eerste instantie werd uitgegaan van 4,8 miljard pond (16,4 miljard gulden), maar dat bedrag is al opgelopen tot 8,5 miljard pond (29 miljard gulden). Vermoedelijk zullen de arbeiders aan beide kanten van de tunnel elkaar nog deze maand de hand kunnen schudden.