Zeer ernstige incidenten in O-Jeruzalem

JERUZALEM, 8 okt. Bij ernstige incidenten op en bij de Tempelberg in Arabisch Oost-Jeruzalem hebben Israelische veiligheidseenheden vandaag zeker 15 Palestijnen doodgeschoten en honderden gewond, aldus zegslieden in Palestijnse ziekenhuizen.

Artsen van het Maqased-ziekenhuis constateerden de dood van acht Palestijnen en collega's in het Augusta-Victoriaziekenhuis nog eens zeven. Volgens getuigen ter plaatse kon het dodental nog stijgen omdat er later rellen begonnen in andere delen van Oost-Jeruzalem, die vanmiddag nog voortduurden. Als het dodental wordt bevestigd is dit de bloedigste botsing in Oost-Jeruzalem sinds het begin van de intifadah, de Palestijnse volksopstand in bezet gebied, in december 1987.

De politie bevestigde dat er slachtoffers waren, maar kon vanmiddag nog geen aantallen geven. De Israelische radio meldde gewonden onder manschappen van de grenspolitie en onder joodse burgers. De Israelische minister voor religieuze zaken, Avner Shaki, sprak voor de legerzender van een 'uiterst ernstige gebeurtenis'.

Politie en militairen gebruikten vanochtend traangas, rubberkogels en scherpe munitie tegen Palestijnse betogers op en bij de Tempelberg, een van de heiligste plaatsen van de islam, die volgens ooggetuigen stenen gooiden naar duizenden joden die bij de Klaagmuur in gebed waren in het kader van het Loofhuttenfeest. Een Amerikaanse fotograaf ter plaatse sprak van een regen van stenen. Daardoor brak paniek uit.

Volgens een hoge politiefunctionaris staken Palestijnen een politiebureau op de Tempelberg in brand. Hij zei dat ongeveer 3.000 Palestijnen bij de rellen waren betrokken.

In Palestijnse kringen daarentegen heette het dat joodse extremisten in de moskeeen op de Tempelberg waren binnengedrongen en door jonge Palestijnen waren teruggedreven. Volgens een andere lezing gingen Palestijnen de straat op na berichten dat ultra-nationalistische joden van plan waren op de Tempelberg de fundering te leggen van een nieuwe joodse tempel. De laatste tijd zijn weer spanningen ontstaan door nieuwe dergelijke pogingen van extremistische zijde. Het Hooggerechtshof heeft hen toestemming geweigerd een steen op de Tempelberg te plaatsen die de joodse heerschappij over de Tempelberg zou moeten symboliseren. (Reuter, AFP, DPA, AP)