Vondst Philips maakt cassette-muziek beter

ROTTERDAM, 8 okt. Philips heeft een digitaal compact cassette systeem (DCC) ontwikkeld, dat het mogelijk maakt om dankzij een heel efficiente codeertechniek op de bestaande cassettebandjes muziek vast te leggen van compact disc-kwaliteit. De onderneming heeft dat vanmorgen bekendgemaakt.

Philips overlegt met de belangrijkste Japanse elektronicafabrikanten zoals Matsushita en Sony over de specificaties van het systeem, over licenties en over de introductie. Ook het Amerikaanse bedrijf Tandy is actief betrokken bij de verdere ontwikkeling van de digitale compact cassette.

Muziekmaatschappijen als Polygram, Warner en Bertelsmann hebben al hun steun betuigd aan het nieuwe medium. Ze hopen dat het de dalende afzet van voorbespeelde muziekcassettes zal keren. 'De digitale compact cassette is de logische opvolger van de muziek-cassette', zegt D. G. Fine, president-directeur van Philips-dochter Polygram. Het nieuwe systeem zal begin 1992 in verschillende versies - voor in huis, draagbaar, voor in de auto - op de markt worden gebracht.

Een digitaal compact cassette systeem heeft grote voordelen ten opzichte van de digital audio tape (DAT)-recorder, die al enkele jaren geleden is gelanceerd, maar waarvan de verkoop nog nauwelijks van de grond is gekomen. Het mechanisme is simpeler en dus goedkoper te maken, waardoor de DCC-speler bij introductie waarschijnlijk de helft goedkoper zal zijn dat de DAT-speler: onder de duizend gulden. Daarbij is het DCC-systeem compatibel met het compact cassette-systeem, dat in 1963 ook al uit de keuken kwam van Philips. Dat wil zeggen dat op de digitale cassetterecorder ook de huidige muziekcassettes kunnen worden afgespeeld.

De DAT-speler is de afgelopen jaren niet van de grond gekomen, omdat de muziekindustrie aanvankelijk weigerde muziek voor het nieuwe medium beschikbaar te stellen uit angst dat het succes van de compact disc door massaal kopieren zou worden tenietgedaan. Pas later kwamen muziekindustrie en elektronicabedrijven tot een vergelijk, waarbij werd afgesproken dat de DAT-speler met een een speciale anti-kopieerchip zou worden uitgerust. Die chip maakt kopieren aan de lopende band onmogelijk, maar staat wel een enkele kopie toe voor thuisgebruik. Om de belangen van de muziekindustrie te waarborgen zal ook de digitale compact cassette-recorder volgens Philips worden voorzien van zo'n anti-kopieerset.