Turkse politica bij aanslag gedood

ISTANBUL, 8 okt. Een vooraanstaande Turkse oppositiepolitica en hoogleraar theologie, Bahriye Ucok (64) van de Sociaal-Democratische Populistische Partij (SDPP) van professor Inonu, is zaterdag in Ankara overleden aan verwondingen die zij had opgelopen bij de explosie van een bombrief. Een extremistische moslim-fundamentalistische groep, de Islamitische Beweging, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag voor zich opgeeist. Aan verscheidene kranten deelde de organisatie mee Ucok te hebben vermoord omdat 'zij vijandig stond tegenover de islamitische hoofddracht voor vrouwen'. De afgelopen maanden zijn verscheidene prominente Turken bij aanslagen om het leven gekomen. Een van die aanslagen, in januari op professor Muammer Aksoy, een andere tegenstander van het moslim-fundamentalisme, werd ook door de Islamitische Beweging opgeeist. Het laatste slachtoffer was vorige maand een voormalige adjunct-chef van de Turkse geheime dienst. (Reuter)