Supporters Ajax houden weer van Stefan Pettersson

ROTTERDAM, 8 okt. Na de overwinning van 7-0 op NEC zal zelfs in de uithoeken van het Ajax-stadion de naam John van Loen niet meer worden gefluisterd. Het is weer een en al Stefan Pettersson in de Meer. De Zweed maakte gistermiddag drie doelpunten, bereidde er eentje mooi voor en was, kortom, de man van de wedstrijd. Sinds Heracles op 9 maart 1986 met dezelfde cijfers werd verpletterd kwam Ajax thuis niet meer tot 7-0. En dat terwijl enige weken geleden nog werd gesproken van een gebrek aan 'scorend vermogen'.

Pettersson was de man die te veel afgaf en te weinig zelf deed. Zijn mooiste actie was gisteren de voorbereiding van het (derde) doelpunt van Winter. Van 't Schip, hersteld van een oorontsteking, speelde de zwaar bewaakte Zweed aan in het strafschopgebied. Pettersson hield twee verdedigers op afstand en legde de bal knap terug op Winter, die niet meer kon missen.

'Dat was een typische Pettersson-actie', vond de international zelf. De aanvaller ontkende dat hij zijn stijl probeert te wijzigen sinds technisch directeur Beenhakker enige weken terug lichte kritiek op hem uitoefende. 'Beenhakker had natuurlijk geen ongelijk toen hij zei dat ik te weinig zelf probeerde af te ronden. Maar zoiets is een gevolg van vorm en zelfvertrouwen. Het loopt momenteel. Dat kan ik m'n eigen spel spelen en daarnaast doelpunten maken. Vanmiddag is dat gebleken.'

Ajax was gisteren echter meer dan Pettersson, momenteel met zeven trefers (mede) aanvoerder van de topschutterslijst. Zo maakte bijvoorbeeld ook Bergkamp drie doelpunten, daarmee opniew aantonend dat hij waarschijnlijk de juiste man is voor de positie kort achter de spits. NEC, tot gisteren ongeslagen, kreeg niet een kans. Doelman Menzo van Ajax overigens hield voor de eerste keer dit seizoen de nul vast.

RKC op schot

Behalve Ajax waren ook RKC, FC Den Haag en Sparta produktief. RKC, vaak aangepakt wegens zijn defensieve speelstijl, verraste zijn eigen aanhang in Waalwijk met vijf doelpunten. Moniz en nieuweling Boogers, eindelijk in de basis, maakten er beiden twee. Debutant Heerenveen kwam ook nog twee keer tot scoren (5-2) en kreeg bovendien weer eens rood. Dit keer werd Maarten de Jong weggestuurd. Hij was al de vierde Fries die dit seizoen voortijdig moest opstappen.

MVV, dat in Den Haag met 5-1 verloor, wekte tegen FC Den Haag de indruk nauwelijks nog in handhaving te geloven. De Hagenaars waren als altijd aanvallend ingesteld. Voor het eerst sinds het vertrek van Harry van der Laan naar Feyenoord konden ze weer eens behoorlijk scoren. Routinier Otto nam twee van de vijf doelpunten voor zijn rekening.

Houtman

Sparta haalde FC Utrecht stevig onderuit. Aan de hand van Houtman, die drie keer scoorde, won de ploeg op Spangen met 4-1. FC Utrecht, dat nog geen punt veroverde buiten de Domstad, speelde uiterst zwak. Sparta was onherkenbaar vergeleken bij vorige week, toen het in Nijmegen kansloos van NEC verloor. (1-3).

Van de subtoppers deed FC Groningen het goed. De ploeg van trainer Westerhof won opnieuw een lastige wedstrijd, uit tegen Vitesse (1-2). FC Twente verspeelde zijn derde plaats op de ranglijst door bij Willem II te verliezen, 1-2. De Enschedeers hadden last van vermoeidheid, na de zware en verloren Europese klus (met verlenging) tegen Bayer Leverkusen. Desondanks kreeg de ploeg van Vonk kansen genoeg om te winnen. Met name spits Nielsen miste echter meer dan goed voor hem en voor de ploeg was.