Rode Khmer kondigt aanval aan

BANGKOK/LONDEN, 8 okt. De Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer, die voor het eerst de beschikking heeft over tanks, heeft vandaag een nieuw offensief aangekondigd tegen het regeringsleger van premier Hun Sen, ondanks de vooruitgang die de afgelopen weken is geboekt bij vredesbesprekingen.

De communistische Rode Khmer, die een verzetscoalitie vormt met de legers van prins Sihanouk en van de rechtse nationalist Son Sann, staat volgens waarnemers op het punt de strategische stad Siem Reap, ten noordwesten van Phnom Penh aan te vallen.

De Rode Khmer heeft onlangs in een geheime operatie 24 tanks ontvangen van China, de belangrijkste ondersteuner. Het verzet zou in het noorden en westen van Cambodja opnieuw belangrijke vorderingen hebben gemaakt. Prins Ranariddh, Sihanouks zoon, zei vanochtend de komende twee maanden 'helaas' een verheviging van de oorlog te verwachten.

Een Britse journalist heeft gisteren militairen van de SAS (Special Air Service), een elite-eenheid van het Britse leger, ervan beschuldigd de Rode Khmer in Thailand te trainen in het leggen van mijnen. Volgens John Pilger, geciteerd door The Mail On Sunday, gaat het om esquadron 'R' van de SAS. Het is niet de eerste keer dat de SAS wordt geassocieerd met de Rode Khmer. (AFP, AP, Reuter)