President Cyprus 'graag' voor overleg naar Turkije

ATHENE, 8 okt. De Cyprische president George Vasiliou heeft verklaard 'nog morgen' naar Ankara te willen reizen om met president Ozal te onderhandelen over een tijdschema voor de terugtrekking van de Turkse troepen op zijn eiland. Dit is een onmiddellijke reactie op een uiterst opvallend artikel dat vorige week stond in het in het Turkse deel van Cyprus verschijnende weekblad Cyprus Times.

Daarin werd Vasiliou opgeroepen een voorbeeld te nemen aan de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, die naar Moskou vloog om met Gorbatsjov te onderhandelen over een tijdschema voor terugtrekking van de Sovjet-troepen uit Oost-Duitsland, met financiele tegenprestaties.

Vasiliou zelf heeft herhaaldelijk het aanknopen van directe contacten met zijn Turkse collega voorgesteld. Hij stuitte daarbij echter op tegenstand zowel van Ankara als van de Turks-Cyprische leider Denktas. Zoiets kon onmogelijk buiten Denktas om gebeuren, heette het.

Het pikante is dat de Cyprus Times eigendom is van de Britse, uit Turks Cyprus afkomstige financier Asil Nadir, wiens vele Turkstalige kranten tot nu toe Denktas door dik en dun steunden. Nadir is in Engeland als president van het concern Polly Peck in grote moeilijkheden geraakt en zoekt op korte termijn ten minste 100 miljoen Engelse ponden vanuit Turkije of Turks Cyprus, twee landen waarin hij heeft geinvesteerd. Opname van zo'n groot bedrag zou de Turks-Cyprische economie, die voor 35 procent onder zijn controle staat, echter in acute moeilijkheden kunnen brengen.