PLO-ambassadeur: geen ondermijnende acties tegen Egypte

KAIRO, 8 okt. De Palestijnse ambassadeur in Kairo, Saed Kamal, heeft de Palestijnen in Egypte zaterdag opgeroepen zich niet te lenen voor staatsondermijnende acties tegen Egypte. 'Ondanks de zwarte wolken die nu de Arabische wereld passeren, zal Egypte altijd ons volk en zijn rechtvaardige zaak steunen', zei de ambassadeur. Hij riep de PLO op een hoge staat van paraatheid in acht te nemen om te voorkomen dat '(Iraakse) agenten de reputatie en status van de Palestijnen in Egypte ruineren.'

De directe aanleiding tot de verklaring van de Palestijnse ambassadeur is de arrestatie van ten minste 27 Palestijnen en zeven Irakezen door de Egyptische veiligheidsdienst op verdenking van het beramen van terroristische aanslagen in Egypte. Onder de gearresteerde Palestijnen bevinden zich vier leden van de nu vanuit Bagdad opererende Palestijnse organisatie van Abu Nidal.

Volgens de Egyptische onderminister van buitenlandse zaken, generaal-majoor Nabil Asman, werd in de flat in Kairo waar de vier werden gearresteerd een kaart gevonden waarop voor sabotage in aanmerking komende doelen waren gemarkeerd. Op grond van deze informatie vrezen Egyptische regeringsfunctionarissen dat pro-Iraakse terroristen toeristische doelen zoals de pyramides, musea en hotels zullen aanvallen. Volgens betrouwbare bronnen in de Egyptische hoofdstad zijn de veiligheidsmaatregelen in en rondom de grote hotels de afgelopen weken aanzienlijk verscherpt.

In het stadsbeeld in Kairo, waaruit toeristen vrijwel volledig zijn verdwenen, vallen de veiligheidsmaatregelen op. Op alle hoeken van straten in het centrum van Kairo staan gewapende soldaten. Ook lijkt er meer politie op de been te zijn.

De veiligheidscontroles op het internationale vliegveld op passagiers uit sommige Arabische en Europese landen zijn in het bijzonder verscherpt. De Egyptische autoriteiten zijn bang dat door Irak gestuurde terroristen met valse paspoorten Egypte zullen binnendringen. Een Nederlandse die onlangs uit Athene uit Kairo aankwam, moest haar Nederlandse paspoort voor echtheidscontrole afgeven.

Slechts bij hoge uitzondering geeft Egypte nog inreisvisa aan Palestijnen. In het geruchtencircuit in de Egyptische hoofdstad doen vele verhalen de ronde over Palestijnen die hun banen in Egypte verliezen, van universiteiten worden geweerd en ook op andere manieren het leven zuur wordt gemaakt.

De Egyptische pers geeft vrijwel dagelijks de toon aan in de stemmingmakerij tegen de Palestijnen en de PLO. 'Als PLO-leider Yasser Arafat een fout tegen Egypte maakt zullen de Palestijnen de prijs moeten betalen', schreef Samir Ragab zaterdag in Al-Gumhuria. In dit scherp anti-Palestijnse artikel worden de Palestijnen in Koeweit ervan beschuldigd zich in naam van Saddam Hussein schuldig te maken aan 'plundering, verwoestingen en verkrachtingen'.

Samir Ragab herinnert eraan dat Egypte sedert 1948 veel sympathie voor de Palestijnen heeft opgebracht en hun in de gelegenheid heeft gesteld zich in Egypte zelfs tot miljonairs op te werken. Hoewel volgens hem de 'grote meerderheid' van de Palestijnen tegen Yasser Arafat is, wordt het zijns inziens hoog tijd dat de Palestijnen hun echte intenties tonen. 'Zo niet, dan is er geen andere mogelijkheid dan hen anders te behandelen dan wij 43 jaar hebben gedaan.'

Deze anti-Palestijnse stemming in de media en onder de Egyptische bevolking heeft de Palestijnse ambassadeur tot actie gebracht. Om de Palestijnse belangen in Egypte veilig te stellen verklaarde Saed Kamal dat de PLO 'erop uit is om de Egyptische veiligheid en stabiliteit te bewaren.'

    • Salomon Bouman