Nobelprijs voor twee Amerikanen

STOCKHOLM, 8 okt. De Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde 1990 is toegekend aan de Amerikanen Joseph E. Murray en E. Donnall Thomas, wier pionierswerk de weg plaveide tot routinematige orgaan- en celtransplantaties bij de mens. Met de prijs is een geldbedrag gemoeid van 695.000 dollar. Murray (71) is afkomstig uit Massachussets en als chirurg verbonden aan het Brigham en Woman's Hospital in Boston. Hij voerde de eerste niertransplantatie uit en vond een oplossing voor het probleem van weefselafstoting bij transplantaties. Thomas (70) is afkomstig uit Seattle en is verbonden aan het Fred Hutchinson Cancer research Center aldaar. Hij verrichtte pionierswerk op het gebied van beenmergtransplantaties en ontwikkelde een methode om de hevige afweerreacties bij de ontvangers te verminderen.