'Moskou wil twee Koerilen teruggeven'

TOKIO, 8 okt. De Sovjet-Unie is bereid de soevereiniteit over twee eilanden waar Japan aanspraak op maakt over te dragen. Moskou heeft dit volgens het persbureau Kyodo en het dagblad Asahi Shimbun, gisteren, laten weten aan ex-minister van buitenlandse zaken Shintaro Abe, een invloedrijk lid van Japans regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). Het gaat om twee van de vier Koerilen, (door Japan Noordelijke Territoria genoemd) die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door Sovjet-troepen werden bezet.

Michail Gorbatsjov zou volgend jaar april tijdens zijn bezoek aan Tokio, het eerste van een Sovjet-leider na de oorlog, officieel willen aanbieden Shikotan en Habomai, de twee kleinste eilanden die het dichtst bij de noordkust van Japan liggen, over een periode van drie tot vijf jaar over te dragen. In ruil daarvoor verwacht Moskou omvangrijke economische hulp. De grotere eilanden Konashiri en Etorofu zouden onder Sovjet-beheer blijven.

In Japan is geen officiele reactie gegeven op het bericht. Sinds de afloop van de oorlog hebben de achtereenvolgende Japanse regeringen zich op het standpunt gesteld dat alleen viel te praten over teruggave van de vier eilanden. Tokio heeft steeds geweigerd een vredesverdrag met Moskou te tekenen, zolang het territoriale conflict niet is opgelost. Sovjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze gaf tijdens een bezoek aan Tokio in augustus te kennen dat zijn land de kwestie zo spoedig mogelijk wil oplossen.

Shintaro Abe, de leider van een belangrijke factie in de LDP bracht begin dit jaar een bezoek aan Moskou. Abe wordt al jaren genoemd als een mogelijke Japanse premier en bevestigde met de reis zijn streven de huidige premier Toshiki Kaifu aan de kant te zetten. Kaifu, die behoort tot een kleine LDP-factie, liet zich echter niet zo eenvoudig afzetten. Bovendien werd Abe ziek waardoor hij een tweede reis naar Moskou vorige maand moest annuleren. Kennelijk heeft de vroegere bewindsman in het buitenland toch zoveel krediet dat belangrijke kwesties met hem worden besproken. (AP, Reuter)