Koeweiti's vluchten naar Saoedi-Arabie

NICOSIA, 8 okt. In Saoedi-Arabie zijn het afgelopen weekeinde weer honderden Koeweiti's aangekomen, nadat de Iraakse bezettingsautoriteiten opnieuw omverwachts de grens hadden geopend. Half september namen de Irakezen een soortgelijke maatregel; toen vluchtten ongeveer 7.000 Koeweiti's in drie dagen uit hun land. 'Iedereen is bang. Ze weten niet wanneer de Irakezen hun huis zullen binnenkomen om hen te vermoorden', zei een vluchteling.

Irak heeft vandaag de luchthaven van Koeweit voor civiel verkeer gesloten, zo heeft een functionaris van Iraqi Airways, de enige luchtvaartmaatschappij die sinds de Iraakse invasie op 2 augustus nog op Koeweit vloog, meegedeeld. Hij noemde 'technische redenen', maar gaf geen bijzonderheden.

Italies laatste twee diplomaten in Koeweit hebben zaterdag hun ambassade verlaten, vijf weken nadat de Iraakse autoriteiten de water- en stroomtoevoer hadden afgesneden. De ambassade blijft echter formeel open. Twee Britse diplomaten die uit de Britse ambassade zijn teruggetrokken, zijn in Bagdad aangekomen. Zij moeten daar blijven omdat de Iraakse autoriteiten hun toestemming weigert om te vertrekken. In de Britse ambassade in Koeweit zijn twee diplomaten achtergebleven.

Het sanctiecomite van de Verenigde Naties heeft een Vietnamees verzoek afgewezen om twee schepen met voedsel te sturen naar de 16.000 in Irak gestrande Vietnamezen. Dat schrijft de Vietnamese partijkrant Nhan Dan. Hanoi wilde met de schepen een deel van de Vietnamezen uit Irak evacueren. (Reuter, AP, ADP)