Indonesische badmintonspelers te sterk

NIEUWEGEIN, 8 okt. Scandinavische badmintonners veroverden weliswaar drie eerste prijzen bij de VSB Dutch Open, maar de echte winnaars waren Minarti Timur en Hermawan Susanto. De twee Indonesiers waren in de enkelspelen superieur. Hun Deense tegenstanders Pernille Nedergaard en Poul-Erik Hoyer-Larsen hadden aan het einde van de vierdaagse in Nieuwegein geen schijn van kans.

De 23-jarige Susanto, een volle neef van voormalig wereldkampioen Liem Swie King, maakte dankbaar gebruik van de te snelle shuttles. De temperatuur in het nationale badmintoncentrum was dermate hoog, dat er eigenlijk met een langzamer shuttle had moeten worden gespeeld, maar die was niet voorhanden. Zijn wat agressievere speelstijl en betere anticipatie aan het net bezorgden Susanto van meet af aan een voordeel ten opzichte van de wat tragere Hoyer-Larsen.

Timur, dit jaar in Parijs nog verslagen door Monique Hoogland, werkte een superieur toernooi af. Zelfs Europees kampioene Nedergaard kwam in het stuk niet voor. Typerend voor de kracht van het Indonesische badminton is dat Susanto achter Kusuma, Wiranata en Suprianto slechts vierde staat op de nationale ranglijst. Timur is na Susanti en Sarwendah nummer drie.

Breedte

De Nederlanders waren in de breedte (vijf kwartfinales) op dreef. Teleurstellend was alleen dat niemand gebruik maakte van de kansen om ten minste de halve finale te bereiken. Zaterdagmiddag waren in vier van de vijf partijen ruime winstmogelijkheden aanwezig. Astrid van der Knaap, die na een lange blessureperiode eindelijk weer eens op niveau presteerde, miste een matchpoint tegen de Canadese Picher en Eline Coene had tegen de Engelse Muggeridge aan een voorsprong van zes punten in de derde game niet voldoende. Trieste familie-omstandigheden waren evenwel een meer dan voldoende verklaring voor het tegenvallende optreden van de titelverdedigster, die het ook in het dubbelspel (met partner Erica van den Heuvel) niet op kon brengen om tot het einde voluit door te gaan.

Relatief gezien (want niet verwacht) kwam de beste verrichting op naam van Jeroen van Dijk. De 19-jarige Rotterdamse scholier had vrijdag voor een verrassing gezorgd door Joko Suprianto, de nummer drie van de wereld, terug te wijzen. Een ontoereikende conditie en een gebrek aan ervaring stonden verdere successen in de weg tegen Mustafa Ali uit Maleisie. Eerder in het toernooi had leeftijdgenoot Chris Bruil een goede indruk gemaakt door te winnen van de Indonesier Arbie. Een ongunstige loting (de Deen Hoyer-Larsen) verhinderden een doorgang van de Duinwijcker naar de kwartfinales.

Bondscoach Martijn van Dooremalen was met het optreden van de mannen uiterst tevreden: 'Ik roep al jaren dat die jongens eraan komen. Maar niet iedereen nam dat serieus. Nu wordt voor het eerst in eigen land het bewijs van mijn gelijk geleverd. En dan zijn Pierre Pelupessy, onze nummer een, en Rob Stalenhoef er nog niet eens bij.' Het gevolg van de massale uitschakeling was overigens wel dat het evenement vanaf dat moment veel minder sfeervol werd. Zaterdag waren tweeduizend toeschouwers aanwezig, zondag waren dat er zo'n zeshonderd minder.

NOC-eis

Op de voorlaatste dag van de VSB Dutch Open maakte de nationale selectie kennis met NOC-voorzitter Huybregtsen, die zijn toehoorders ervan probeerde te overtuigen dat het Nederlands Olympisch Comite er alles aan gelegen is om badmintonners in Barcelona aan de start te krijgen. Maar Huybregtsen en ook bestuurslid Van Breda, die badminton in haar portefeuille heeft, hebben nog geen toezegging gedaan dat de NOC-eis ('een redelijke kans om bij de beste acht te komen') van tafel gaat. 'Toch heb ik wel vertrouwen in dit NOC. Ik geloof dat ze menen wat ze zeggen', zei bondscoach Van Dooremalen. Een van zijn eerste wensen zal zijn het vragen van een financiele ondersteuning voor een optimale medische begeleiding. Badminton is een blessuregevoelige sport. Momenteel zit de helft van de selectiespelers in de lappenmand. De ernstigste gevallen zijn Monique Hoogland, die vrijdag in het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis aan haar voet wordt geopereerd, en Rob Stalenhoef.

    • Ted van der Meer