Helft Sovjet-burgers onder armoedegrens

MOSKOU, 8 okt. Meer dan de helft van de 286 miljoen Sovjet-burgers leeft onder de officiele, door de regering vastgestelde armoedegrens. Dat schreef gisteren het blad Troed, het orgaan van de vakbonden in de Sovjet-Unie.

Volgens Troed moeten 160,7 miljoen Sovjet-burgers 56 procent van de bevolking rondkomen van een inkomen van 150 roebel (260 dollar) per maand. De helft van hen, tachtig miljoen mensen, heeft een inkomen dat niet boven 75 roebel per maand (130 dollar) uitkomt. 'Vijf jaar perestrojka hebben geen enkele verandering gebracht. Wat voor hongerlonen hebben we in ons land, ' zo vraagt het blad zich af.

Het gemiddelde maandsalaris in de Sovjet-Unie schommelt rond de 280 roebel. De cijfers in Troed, dat overigens geen bron geeft voor zijn informatie, suggereren dat de overgrote meerderheid van de werknemers een laag loon hebben en dat een kleine minderheid daar ver boven uit komt. In tegenstelling tot vroeger, toen iedereen een ongeveer even groot inkomen genoot, bieden nu volgens de principes van de vrije markt opererende cooperaties de mogelijkheid meer te verdienen; door hogere salarissen en winstdeling kunnen werknemers bij een cooperatie tot tweeduizend roebel per maand (3450 dollar) verdienen.

Volgens Troed bezit driekwart van de gepensioneerden in de Sovjet-Unie geen radio, heeft 65 procent geen wasmachine en eenderde geen koelkast. (UPI)