Goals van Van Basten en rentree Rijkaard geven AC Milanmoed

ROTTERDAM, 8 okt. 'En nu de Supercup, ' zei Arrigo Sachi gisteren tevreden. De trainer van AC Milan liet zich ontvallen dat de manier waarop zijn ploeg in de eerste helft debutant Cagliari op 2-0 zette, hem alle vertrouwen heeft gegeven voor de wedstrijd van komende woensdag tegen Sampdoria. AC Milan blaakt op het ogenblik van zelfvertrouwen. Het heeft negen punten uit vijf wedstrijden en staat twee punten los van de achtervolgers Inter, Sampdoria en Juventus.

Marco van Basten, volgens Sachi gisteren 'delicieus', staat samen met Klinsmann (Inter) en Carnevale (AS Roma) bovenaan de lijst van topscorers. Het spel in de eerste wedstrijden was weliswaar minder spectaculair dan vorig jaar, maar een betere aanloop naar de zwaardere competitieduels en naar de internationale ontmoetingen had AC Milan zich niet kunnen wensen.

Van Basten was met zijn twee doelpunten de held van de dag. Al in de vierde minuut profiteerde hij van een verdedigingsfout en kort voor rust verzilverde hij een cadeau gekregen strafschop waarmee scheidsrechter Cecarini een eerder niet gegeven penalty wilde compenseren. 'Hij was de beste van het veld, ' zei Pele na afloop. De wereldberoemde Braziliaan verblijft in Italie ter voorbereiding van de wedstrijd waarmee later deze maand zijn vijftigste verjaardag zal worden gevierd.

Na afloop vertelde Van Basten dat hij, meer nog dan met zijn doelpunten, blij was met de rentree van Rijkaard. De laatste kwam 25 minuten voor tijd in het veld om wedstrijdritme op te doen na zijn blessure. 'De Nederlanders hebben bij AC Milan nog maar weinig samen gespeeld, ' zei Van Basten. 'Misschien kunnen wij ervoor zorgen dat het elftal de komende tijd goed blijft draaien.' Het was Rijkaard overigens aan te zien dat hij lange tijd geen wedstrijd had gespeeld. Het is uiterst onzeker of hij woensdag in de basis staat. Cagliari speelde 35 minuten met tien man.

Atletico

Atletico de Madrid trekt zich voorlopig niet terug uit de Spaanse competitie. De ledenvergadering van de eredivisieclub ging zaterdag akkoord met een voorstel van voorzitter Jesus Gil y Gil om eerst langs juridische weg te proberen een eind te maken aan de 'samenzwering van scheidsrechters' die tegen Atletico zou bestaan. Nadat vorige week ten onrechte een strafschop aan de Madrilenen was onthouden, had Gil zelf voorgesteld de competitie voor gezien te houden en om dat idee te bespreken was de ledenvergadering bijeengeroepen. In een ruim twee uur durende redevoering, als gewoonlijk doorspekt met scheldwoorden en beledigingen aan het adres van zijn tegenstanders, betoogde Gil echter dat terugtrekken altijd nog zou kunnen.

Hij beeindigde zijn betoog met een aanval op een nieuwe vijand: de Spaanse sportpers, die volgens de voorzitter maar het beste tegen een muur gezet zou kunnen worden om met een mitrailleur doodgeschoten te worden. Gil beloofde verder dat hij deze week een nieuwe sterspeler zal aankopen. Naar verluidt gaat het om de 31-jarige Duitser Bernd Schuster. De Braziliaan Baltazar moet verdwijnen. Atletico speelde gisteren met 2-2 gelijk tegen Osasuna.