Gevangenisstraf en tbs voor brandstichter station HS

DEN HAAG, 8 okt. Het gerechtshof in Den Haag heeft vanmorgen de man die op 15 oktober vorig jaar het station Hollands Spoor in brand stak, veroordeeld tot achttien maanden cel en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de brandstichter eerder tot vier jaar gevangenis. De procureur-generaal eiste nu twee jaar cel en tbs. Het hof meent dat een iets lagere straf de man beter in staat stelt zo spoedig mogelijk met een behandeling te beginnen.

Na onderzoek bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht stemde de man vrijwillig in met tbs en behandeling. Het Pieter Baan Centrum achtte de kans op herhaling van brandstichting groot. Het psychiatrisch rapport sprak van een man met destructieve neigingen, die zich al eerder uitten in vernielingen en brandstichtingen.

Bij de brand werd een groot deel van de overkapping van het station vernield. De schade bedroeg elf miljoen gulden. De herstelwerkzaamheden van het station zijn gevorderd tot het afwerken van de overkapping. Een glazen wand aan de zijde van het PTT-gebouw wordt op dit moment van glas voorzien. Over het werk aan het uitgebrande gebouw op het perron wordt nog onderhandeld met de aannemer.