Franz Vranitzky wint verkiezingen Oostenrijk

WENEN, 8 okt. De Oostenrijkse bondskanselier Franz Vranitzky is onverwachts als winnaar uit de gisteren gehouden parlementsverkiezingen te voorschijn gekomen. Grote verliezer werd de Oostenrijkse Volkspartij. De rechts-liberalen zagen hun aanhang verdubbeld.

De Oostenrijkse Socialistische Partij kreeg iets meer dan 43 procent van de stemmen en ging van 80 naar 81 zetels, hoewel de opiniepeilers unaniem verlies hadden voorspeld voor de SPO. De overwinning werd unaniem beoordeeld als een 'Vranitzky-effect'.

De Oostenrijkse Volkspartij, de christen-democratische coalitiepartner van vice-kanselier Josef Riegler, verloor bijna tien procent van de stemmen (van 41,30 procent in 1986 naar 32,14 procent nu) en zakte van 77 naar 60 zetels.

Grote winst, meer dan was voorspeld, boekte de rechts-liberale FPO van Jorg Haider. Zijn partij verwierf 16,60 procent van de stemmen (in 1986: 9,73 procent) en schoot van 18 naar 33 zetels. Haider kondigde aan dat de FPO de oppositie tegen de twee traditionele partijen nu met meer kracht zal voortzetten.

De FPO-leider zei te zullen meedoen aan de besprekingen die voorafgaan aan de formatie van een nieuw kabinet, maar leek deelneming daaraan vooralsnog uit te sluiten. 'Mijn streven is, als de twee oude partijen nog vier jaar hebben doorgemodderd, daarna nog meer zetels te winnen', aldus Haider. De Groenen gingen van acht naar negen zetels.

Pag.5: Vranitzky redt socialisten

    • Herman Amelink