Elf jaar na Tom Okker GP-winst Koevermans

ROTTERDAM, 8 okt. Elf jaar na de overwining van Tom Okker in Tel Aviv heeft Nederland in Mark Koevermans weer een winnaar van een Grand-Prixtoernooi. De 22-jarige Koevermans schreef gisteren het evenement in Athene op zijn naam via winst in de eindstrijd op de Argentijn Franco Davin: 5-7, 6-4 6-1.

Koevermans slaagde waar Michiel Schapers in zijn loopbaan niet verder kwam dan finaleplaatsen in Auckland (1987) en Metz (1988). Paul Haarhuis heeft evenmin een Grand-Prixzege op zijn naam staan, maar behaalde tegen onder anderen McEnroe, Gilbert, Noah en Jaite wel een reeks overwinningen op top-tien spelers.

Koevermans, die door het gisteren behaalde succes naar de top-vijftig stijgt, rekende in de halve finales af met de als vierde geplaatste Spanjaard Jordi Arrese (6-2, 7-6).

Koevermans was van Toronto, waar hij met Paul Haarhuis twee weken geleden tegen Canada de degradatie uit de wereldgroep van meemaakte, na een korte tussenstop in Nederland naar Griekenland gevlogen. 'Ik ging weg uit Canada met een vervelend gevoel', aldus Koevermans.

Zijn humeur werd er aanvankelijk in Griekenland niet beter op. Een toernooi in Thessaloniki bleek op kunstgras te worden gespeeld, waarvoor hij niet eens speciale schoenen bij zich had. Hij werd dan ook snel uitgeschakeld. Om over die tegenslag heen te komen liet hij A-speler Frederik Maris overkomen om een balletje mee te slaan en te coachen.

Het toernooi in Athene trok een reeks gravelspecialisten als Muster, Filippini, Perez-Roldan, Emilio Sanchez, Bruguera en Carbonell, die echter stuk voor stuk werden uitgeschakeld. Koevermans rolde er steeds doorheen, door goed spel, maar ook geholpen door een gunstige loting. Hij won achtereenvolgens van de Portugees Cunha-Silva, de Griek Bavelas, de Spanjaarden Roig en Arrese en tot slot van Davin.

'In de finale moest ik de eerste set net uit handen geven', aldus Koevermans. 'Daarna ging het steeds beter. Mijn service liep verder als een trein. Toen Davin in de derde set steeds vermoeider werd, kwam ik niet meer in de problemen. Dit is zonder meer een hoogtepunt in mijn loopbaan.'