'Drieduizend burgers gearresteerd in Rwanda'

KIGALI/BRUSSEL, 8 okt. De Rwandese politie heeft gisteren in de hoofdstad Kigali naar schatting 3.000 mensen opgepakt, die zouden sympathiseren met het Rwandees Patriottisch Front (RPF), dat het land vorige week binnenviel. Dit heeft de BRT-radio vanmorgen bekendgemaakt. De arrestanten zouden in een voetbalstadion zijn samengedreven. De regering van Rwanda heeft het bericht niet bevestigd.

In Kigali bestookten het regeringsleger en het RPF elkaar het hele weekeinde met geweervuur, maar gisteravond laat luwde de strijd in de hoofdstad. Volgens de Rwandese autoriteiten zijn de rebellen teruggedrongen naar het noorden van het land, waar zich eveneens hevige gevechten voordeden. Een woordvoerder van het RPF zei dat het Front in de stad Nyakatale, veertig kilometer van de grens met Oeganda, gisteren grote hoeveelheden wapens heeft buitgemaakt nadat de regeringssoldaten uit de stad waren verdreven.

In Brussel, Parijs en Frankfurt zijn het afgelopen weekeinde zo'n duizend buitenlanders uit Rwanda aangekomen. Onder hen bevonden zich 13 Nederlanders. De anderen waren Duitsers, Fransen, Belgen, Amerikanen en Denen, voornamelijk echtgenotes en kinderen van ontwikkelingswerkers. Op het moment verblijven naar schatting nog 240 Nederlanders in Rwanda.

Sinds donderdagnacht zijn in Kigali 300 parachutisten van het Franse vreemdelingenlegioen, 500 Belgische militairen en 500 Zairese soldaten aangekomen. De Zairezen nemen actief deel aan de strijd tegen het RPF, terwijl de Franse en Belgische soldaten officieel alleen de eigen landgenoten beschermen. Volgens inwoners van Kigali hebben de Franse soldaten zich ook gemengd in gevechten tussen het regeringsleger en het RPF. Waarnemers beschrijven de soldaten van het Rwandese leger als zeer nerveus.

Bij de Belgische ambassades in Kigali en de Oegandese hoofdstad Kampala kwamen zaterdag telefonische dreigementen binnen, waarin Belgie werd gesommeerd zijn militairen uit Rwanda terug te trekken, 'anders zullen we ook Belgie in deze oorlog betrekken en Belgische burgers aanvallen, ' aldus de anonieme beller.

In Kigali zijn nog altijd de beperkende maatregelen van kracht, die de autoriteiten vrijdag instelden. Deze behelzen een avondklok en een beperking van de bewegingsvrijheid van burgers gedurende de dag. Samenscholingen van meer dan twee personen zijn verboden. Enkele winkels mogen vandaag de deuren weer openen. (AP, DPA, AFP, Reuter)