Discovery lanceert ruimtesonde Ulysses

CAPE CANAVERAL, 8 okt. Na ruim vijf maanden stilstand is zaterdag het ruimteveer Discovery zonder problemen opgestegen van de NASA-basis bij Cape Canaveral in Florida. De Discovery lanceerde vervolgens de Europese sonde Ulysses, die met een snelheid van bijna duizend kilometer per minuut koers zet naar de zon.

De Discovery vertrok twaalf minuten te laat wegens slecht weer. Er was geen spoor van de brandstoflekken die de drie ruimteveren van de NASA de afgelopen maanden grote problemen hebben bezorgd. De Discovery landt woensdag op de luchtmachtbasis Edwards in Californie.

De Ulysses, die 210 miljoen gulden heeft gekost, is de eerste satelliet waarmee onderzoek gedaan wordt naar de polaire gebieden van de zon. Vanaf 1992 zal de sonde informatie doorsturen over onder andere zonneplekken, de zonnewind en de complexe magnetische velden van de zon.

Na de lancering van de Ulysses wijdden de vijf astronauten zich gisteren aan verschillende experimenten. Ze ontdekten dat stemgeluid verandert door het ontbreken van zwaartekracht. (UPI, Reuter)