CDA wil verhoging van autokostenvergoeding

DEN HAAG, 8 okt. De CDA-fractie vindt dat de belastingvrije reiskostenvergoeding van 44 cent voor zakelijk gereden kilometers met ongeveer drie cent omhoog moet. Fiscaal woordvoerder Th. Vreugdenhil zei dit gisteren voor de AVRO-radio. Het PvdA-Kamerlid Vermeend wees een verhoging niet bij voorbaat af. Een woordvoerder van de PvdA-fractie liet later echter weten dat deze op dit moment geen voorstander is van een verhoging. De VVD, die samen met het CDA een Kamermeerderheid vormt, is wel voorstander van een verhoging.

Belangrijkste argument van Vreugdenhil is dat er een direct verband moet bestaan tussen de kosten van het openbaar vervoer en de belastingvrije kilometervergoeding. 'Zo is de regeling ook bedoeld', aldus Vreugdenhil. Het is volgens hem daarom 'logisch' dat de vergoeding omhooggaat, omdat met de openbaar-vervoerprijzen hetzelfde is gebeurd. Ook Vermeend ziet een verband met de kosten voor openbaar vervoer. VVD-woordvoerder De Korte is 'verheugd' over het CDA-standpunt. Hij kwam enkele weken geleden op grond van de ontwikkeling van de benzineprijzen al tot de conclusie dat de kostenvergoeding enkele centen omhoog moet.

De vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO zijn ook voorstander van een verhoging van de reiskostenvergoeding. Het ministerie van financien denkt op dit moment nog niet aan een verhoging.