Blessuredossier

Bij een transfer van een voetballer zou het dossier moeten worden overgedragen, waardoor de medische staf van de nieuwe club de aanwinst vanaf het begin optimaal zou kunnen begeleiden. Dat idee werd zaterdag tijdens het eerste congres van de Club van Clubartsen en Consulenten (CCC) in Lattrop geopperd.

De veronderstelling op het congres dat de arbitrage een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het aantal blessures, stuitte op kritiek. Steeds meer vormt de scheidsrechter het mikpunt en niet altijd terecht volgens voorzitter Vierhout van de CCC: ' Misschien doen ze wel werk dat niet goed te doen is, ze kunnen nu eenmaal niet alles zien.' Oud-scheidsrechter Thomas: 'Met een blessure heeft de arbiter niets te maken. Een goede niet en een slechte niet. De verantwoordelijkheid ligt bij trainers en besturen. Die zouden eens zo sterk moeten zijn en zeggen: 'Kom jij er maar uit, jij hoort niet op een voetbalveld thuis'.'

Mr. Maassen wees erop dat de macht van de scheidsrechter beperkt is. 'Hij kan maximaal iemand uit het veld sturen. De verandering zal gevonden moeten worden in de toepassing van de regels met betrekking tot overtredingen en wangedrag. Ik vind dat de gevolgen van een zware overtreding mede de strafmaat zouden moeten bepalen. Ook een poging een zware overtreding te begaan, moet harder aangepakt worden. Ik geloof niet in boetes. Breng clubs na een aantal strafpunten maar een wedstrijdpunt in mindering, daar gaat veel meer een preventieve werking van uit.'

Thomas nam het incident tussen Rijkaard en Voller tijdens het laatste WK als voorbeeld. 'Spugen vind ik het minste dat er is. Waarom schorst de KNVB zo'n international niet zelf. Dan kweek je een betere mentaliteit.'