Bestuurslid Center Parcs weggestuurd na aandelenhandel

DEN HAAG, 7 okt. Ir R. de Wit, een van de drie bestuursleden van het recreatieconcern Center Parcs in Rotterdam, is met onmiddellijke ingang afgetreden omdat hij op de Amsterdamse beurs met voorkennis heeft gehandeld in aandelen Center Parcs.

De Wit kocht in augustus, toen grootaandeelhouder Scottish en Newcastle met Center Parcs gesprekken voerde over een mogelijk openbaar bod op alle aandelen Center Parcs, duizend aandelen van zijn eigen bedrijf. In september kocht hij er nog eens duizend. De Wit overtrad daarmee niet alleen de spelregels van de Amsterdamse effectenbeurs maar hij overtrad waarschijnlijk ook de wettelijke voorschriften.

'De heer De Wit ziet in dat hij dusdoende onjuist heeft gehandeld', zo liet de raad van commissarissen vanochtend in een persbericht weten. De handel met voorkennis is volgens Center Parcs topman H. Westerlaken eind vorige week aan het licht gekomen toen de beurs een onderzoek startte naar mogelijke onwettige transacties. Het Openbaar Ministerie is op de hoogte gebracht van de bevindingen tot nu toe. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Scottish en Newcastle verraste de Amsterdamse beurs drie weken geleden met het nieuws dat ze toch een openbaar bod zal uitbrengen op de aandelen Center Parcs die de Britse brouwer nog niet in handen heeft. Toen Scottish en Newcastle vorig jaar zomer de meerderheid van de aandelen Center Parcs van de toenmalige topman en grootaandeelhouder P. Derksen kocht, verklaarden de betrokken partijen de komende drie jaar geen bod uit te zullen brengen, met als argument dat de raad van bestuur van Center Parcs voorlopig zelfstandig wilde blijven.

De beurs reageerde drie weken geleden dan ook verontwaardigd op het bod, zeker toen er aanwijzingen ontstonden dat voorafgaande aan het nieuws over een openbaar bod, grote hoeveelheden aandelen Center Parcs waren verhandeld. De Vereniging van Effectenbezitters riep onmiddellijk om een onderzoek van de beurs.

De handel met voorkennis betekent voor De Wit het definitieve einde van een zeer korte carriere bij Center Parcs. De Wit stapte in mei van dit jaar over van Tiemstra Bouwbedrijf naar het Rotterdamse recreatieconcern en werd in juli tot lid van de raad van bestuur benoemd.

Opmerkelijk is dat De Wit al in augustus met voorwetenschap aandelen kocht, dus ten minste drie weken voor de aankondiging van een openbaar bod. Dat betekent dat de onderhandelingen over een openbaar bod dus ten minste enkele weken hebben gelopen. Westerlaken hield tot nog toe altijd bij hoog en bij laag vol dat de onderhandelingen over het bod in amper een week zijn afgerond.

Scottish en Newcastle heeft overigens na de aankondiging van het bod op 20 september grote paketten Center Parcs bijgekocht en bezit nu meer dan tachtig procent.