Bedrijven gelukkig met pond in EMS

ROTTERDAM, 8 okt. Het Nederlandse bedrijfsleven en financiele analisten reageren enthousiast op de Britse toetreding tot het EMS. Door de toetreding worden de valutaschommelingen beperkt tot een marge van zes procent, waardoor het nemen van investeringsbeslissingen eenvoudiger wordt.

Voor Unilever en de Koninklijke Shell Groep, twee multinationals die hun resultaten zowel in guldens als in ponden berekenen, betekent de toetreding bovendien dat het steeds terugkerende probleem van grote valutaschommelingen bij de presentatie van de cijfers in belangrijke mate wegvalt.

Beide concerns hanteren bij het opstellen van hun winst- en verliesrekening een systeem waarbij de gemiddelde koers over de desbetreffende periode wordt berekend. 'Nu kan onze resultatenrekening een stuk inzichtelijker worden, waarmee het gezicht van onze onderneming duidelijker wordt', aldus woordvoerder P. Strooink van Shell.

Shell vindt de marge van zes procent voor schommelingen van het pond echter nog te ruim. De onderneming hoopt dat die marge snel wordt teruggebracht tot 2,5 procent zoals bij de andere valuta van het EMS, op de Spaanse peseta na.

Hoewel de toetreding van het pond tot het EMS voor de im- en export van Shell- en Unilever-produkten van en naar het Verenigd Koninkrijk geen invloed heeft, zegt woordvoerder L. van Velse van Unilever dat de toetreding voor de economie van West-Europa als geheel een positieve uitstraling zal hebben.

Pag.7: Vervolg

'Door de toetreding zal de integratie van de Britse economie binnen de EG worden bevorderd. Dat is ook voor Unilever belangrijk omdat daarmee de Westeuropese economie als geheel stabieler wordt', aldus de bedrijfswoordvoerder.

Ook bij DAF, de Nederlandse vrachtwagenfabrikant die na de overneming van het Britse Leyland voor 40 procent van haar omzet afhankelijk is van de Britse markt, juicht men de toetreding van het pond tot het EMS toe. Volgens woordvoerder R. den Engelsen van DAF zal de toetreding voor een verbetering van het economisch klimaat in Groot-Brittannie zorgen, waar het economisch tij DAF op het ogenblik tegenzit. Daarom zal de toetreding een positieve uitstraling hebben op de resultaten van DAF, verwacht de woordvoerder.

Een andere Nederlandse onderneming die hoopt te profiteren van de toetredieng van het het pond tot het EMS is Nutricia. Nutricia heeft een verkooporganisatie voor haar baby-melkpoeder produkten in Engeland. 'Het afgelopen jaar hebben we ons steeds moeten indekken tegen fluctuaties van het pond. Op korte termijn, zolang geen herwaardering van het pond zal plaatsvinden, hoeft dat niet meer', aldus financieel directeur E. F. van Veen van Nutricia vanmorgen in een eerste reactie.

Beursanalisten verwachten dat de toetreding van het pond tot het EMS ook positieve effecten op het beursklimaat zal hebben. 'Als een gedeelte van het valutarisico wordt weggenomen, zijn investeerders bereid op een hogere koers in te stappen', zo reageerde I. A. Sevinga van de Amsterdamse effectenbank Kempen en Co. vanmorgen.