Baas SVV heeft liever een goed elftal dan een mooistadion

ROTTERDAM, 8 okt. De kaartverkoper van De Kuip zat zaterdagavond in zijn loket de krant te lezen. De voetbaltempel is duidelijk niet besteed aan SVV, dat in afwachting van een nieuw stadion zijn onderkomen heeft gezocht in Rotterdam-Zuid. Tegen Volendam (1-0) werden er vijftienhonderd kinderen van zestig scholen gratis toegelaten om nog enige ambiance te creeren. Want op een gure herfstavond verandert zelfs een van de meest sfeervolle acommodaties van Nederland in een graftombe. Slechts enkele honderden betalende bezoekers namen verbaasd plaats tussen de vrolijk keuvelende scholieren.

Het is de vraag of SVV er goed aan heeft gedaan naar De Kuip te trekken. Ooit was een te grote behuizing de ondergang van het legendarische FC Amsterdam. Voorzitter, eigenaar en hoofdsponsor John van Dijk legt uit dat de Schiedamse club weinig keus had. 'Op ons eigen sportpark Harga kunnen we nooit een leuke recette incasseren. Een tribune met duizend zitplaatsen die je kunt verkopen voor 25 gulden per stuk, dat schiet niet op. We zullen dit seizoen niet gauw failliet gaan. De inkomsten uit recettes staan voor een miljoen op de begroting. Tegen Feyenoord verdienden we al vier ton. Daarvoor hadden we op Harga zes keer uitverkocht moeten raken. En Ajax en PSV komen nog op bezoek.'

SVV onderzoekt de mogelijkheden om op Harga een nieuw stadionnetje te bouwen. Aanvankelijk wilde Van Dijk in Bijdorp een multifunctionele acommodatie laten verrijzen. Dus met kantoorruimten. 'Want dat levert extra inkomsten op waarmee je het onderhoud van je stadion kunt betalen', weet Van Dijk. Maar de bewoners van de wijk Bijdorp verzetten zich hevig tegen de plannen en vonden gehoor bij de gemeente. 'Je kunt dan wel gaan procederen', zegt Van Dijk. 'Maar dan zijn we twee jaar verder. Daar kunnen we niet op wachten. De gemeente had ons de grond gratis ter beschikking willen stellen. Maar van die kant hoeven we nu niets meer te verwachten. Daar word je weleens moedeloos van. De gemeente wil dat SVV zo hoog mogelijk voetbalt, maar het mag geen cent kosten.'

Aandelen

De financiering van het nieuwe stadion moet nu door de Schiedamse voetbalclub helemaal zelf worden opgebracht. Ballast Nedam bekijkt momenteel wat het allemaal gaat kosten en in december hakt Van Dijk de knoop door. 'We streven naar een stadion met een capaciteit van zeven, achtduizend toeschouwers. We zullen onze 150 sponsors vragen of zij een deel van de financiering voor hun rekening willen nemen. Het bestuur speelt met het plan om in ruil daarvoor aandelen aan te bieden.'

Het adoptiekind van Van Dijk is sneller gegroeid dan de bedoeling was. De promotie stond pas voor dit seizoen gepland. Vorig jaar was Van Dijk al tevreden geweest met een periodetitel in de eerste divisie. 'Maar wat moet je als je met vijftien punten voorsprong kampioen wordt? We zijn alleen qua organisatie achtergebleven bij de sportieve ontwikkelingen. Toch maak ik me niet al te veel zorgen. PEC Zwolle heeft een mooi stadion, maar geen ploeg. Ik zie het liever andersom.'

Matige start

In de eredivisie beleefde SVV een matige start. De ploeg scoort moeilijk de treffer van zaterdagavond van middenvelder Marcel van der Net was pas de tweede in de competitie en leek geen verrijking voor de hoogste voetbalklasse. Maar aan de andere kant lijken sommige ploegen geimponeerd door de troosteloze ambiance in De Kuip. Daar kunnen de Schiedammers van profiteren. Eerder kwam FC Twente niet verder dan 1-1, zaterdagavond verslikte Volendam zich in de promovendus. SVV moet in de eredivisie blijven wil het verzekerd zijn van een gezonde toekomst. Van Dijk verbindt aan de bouw van het nieuwe stadion de voorwaarde dat het elftal van Dick Advocaat niet mag degraderen. 'In december kunnen we wel ongeveer zien of we het redden. Dan nemen we een besluit. Want ik zie het niet zitten om in de eerste divisie in een gloednieuw stadion te spelen.'

Wat de tegenvallende prestaties betreft wijst Van Dijk net als Advocaat op de blessuregolf die het team van SVV teistert. Keje Molenaar, Errol Refos, Willy Boessen, Zier Tebbenhof en Peter Barendse kunnen momenteel niet spelen. De laatste zal zelfs pas tegen de winterstop weer fit zijn. Het is vrijwel zeker dat Van Dijk over enige tijd weer de knip opentrekt om geld neer te leggen voor een nieuwe centrumspits. Advocaat heeft al bij Ajax geinformeerd naar Ronald de Boer, maar die wil de overstap naar Schiedam niet maken. 'We zullen nu in het buitenland moeten kijken. Hans Gillhaus? Ben je gek, die kan bij Feyenoord tonnen verdienen. Overigens heeft deze ploeg met zijn gigantische salarissen slechts twee punten meer dan wij.'

Harde tackles

Dick Advocaat, de assistent-bondscoach, kibbelde zaterdagavond met Volendam-trainer Leo Steegman over de harde tackles van de Schiedammers. Steegman sprak over 'hellend vlak' en 'een verkeerde spelopvatting'. Inderdaad kon een overtreding van Jerry Cooke op Marcel Peters niet door de beugel, maar dat was niet bepalend voor de uitslag. Volendam had de nederlaag aan zichzelf te wijten, het was de wedstrijd veel te tam begonnen. Steegman: 'Ik heb het idee dat na het uitblijven van goede resultaten hier de stormbal is gehesen en de messen zijn geslepen.' Advocaat: 'We hebben alleen scherp en fel gespeeld.' Uitsmijter van Steegman: 'Toen ik vanavond het veld van De Kuip betrad dacht ik: maak ik me voor deze ambiance nu de hele week zo druk. Vijftienhonderd schoolkinderen uitnodigen, zodat de ouders op zaterdagavond kunnen gaan stappen. Wordt dit dan de toekomst van het betaalde voetbal?'

    • Erik Oudshoorn