Afgezant Gorbatsjov hoopvol na gesprek met Saddam Hussein

BAGDAD, 8 okt. Jevgeni Primakov, adviseur van Sovjet-leider Gorbatsjov, heeft zich zaterdag bij zijn vertrek uit Irak zeer hoopvol uitgelaten over de mogelijkheid van een diplomatieke oplossing van de Golfcrisis. Irak heeft gisteren rond honderd Sovjet-burgers toegestaan naar huis te gaan.

Primakov, die in Bagdad sprak met president Saddam Hussein en die eerder in Amman had gesproken met koning Hussein van Jordanie en met PLO-leider Arafat, was formaal naar Irak gekomen voor overleg over de meer dan vijfduizend Sovjet-burgers die zich nog in dat land bevinden. Moskou heeft zich herhaaldelijk geirriteerd getoond over het gebrek aan Iraakse medewerking bij de evacuatie van de Sovjet-burgers. Primakov kreeg van Saddam Hussein te horen dat 'een groot aantal' van hen spoedig naar huis kan. Gisteren ging vertrok met een speciaal vliegtuig van Aeroflot een eerste groep van ruim honderd Sovjet-adviseurs, die werkzaam zijn geweest in de Iraakse olie-industrie.

Primakov toonde zich na zijn tweedaagse reis hoopvol gestemd over de mogelijkheid van een vreedzame oplossing van de crisis. 'Ik ben niet langer pessimistisch, ' zei hij bij zijn vertrek. 'Ik ben zeer tevreden over de resultaten van mijn overleg met president Saddam Hussein en minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz.' Hij ging niet nader in op de resultaten van de besprekingen. (Reuter)