Woningstichting onderzoekt klachten over discriminatie

SPIJKENISSE, 6 okt. De Woningstichting Spijkenisse stelt een diepgaand intern onderzoek in naar discriminatie bij de toewijzing van woningen. Aanleiding is het gisteren gepresenteerde rapport van de Rotterdamse Anti Discriminatie Raad (Radar) waarin de woningstichting ervan wordt beschuldigd minderhelden stelselmatig achter te stellen bij de toewijzing van huurwoningen. Het hoofd bewonerszaken van de woningstichting is inmiddels door het dagelijks bestuur op non-actief gesteld.

In het rapport zijn klachten van allochtone bewoners en uitlatingen van medewerkers van de woningstichting bijeengebracht. Op basis van dit materiaal is aangetoond dat de corporatie zich schuldig maakt aan discriminatie. Dat leidt er onder meer toe dat allochtonen vooral woningen toebedeeld krijgen in de wijk Groenewoud waar sprake is van toenemende verpaupering. In deze wijk woont ruim vijf procent meer allochtonen dan elders in Spijkenisse. Wanneer zij willen doorstromen naar een woning elders krijgen zij nauwelijks steun van de huisbaas, terwijl Nederlanders wel een ander huis krijgen toegewezen, aldus het rapport.