Storing legt Damrak lam net als Londen opveert

ROTTERDAM, 6 okt. Het Damrak begon de week goed, maar zakte de laatste dagen weer terug en werd gisteren in de laatste uren getroffen door een telefoonstoring.

De telefoonstoring zorgde dat de handel op het Damrak rond kwart voor drie definitief werd afgebroken, inclusief de avondhandel, zodat handelaren machteloos moesten toezien hoe berichten binnenkwamen over de onverwachte toetreding van het Britse pond tot het Europese Monetaire Stelsel (EMS) aanstaande maandag. Ook kon de handel nauwelijks inspelen op de reactie van Wall Street op de verwerping van een begrotingsakkoord door het Amerikaanse congres

Het was hetzelfde begrotingsakkoord dat aan het begin van de week het zonnetje op het Damrak deed schijnen na weken van malaise. Het nieuws dat president Bush met leiders in het Congres een akkoord had bereikt over het terugdringen van het begrotingstekort, werd maandag met open armen ontvangen,

wel bekend was dat het compromis in het congres nog in stemming gebracht moest worden en op flinke weerstand kon rekenen.

Maar er was ook goed nieuws van de Iraakse president Saddam Hoessein die een onverwacht verzoenenden toon aansloeg. Meelopend met de andere Europese beurzen had het Damrak er maandag eindelijk weer zin in: de CBS-koersindex steeg die dag 1,6 procent, de eerste winst in drie weken.

De volgende dag was het weer feest. Geinspireerd door Tokio dat met een stijging van 13,4 procent de grootste winst uit de Japanse beurshistorie boekte, steeg de koersindex in Amsterdam dinsdag 1,4 procent. De handelaren waren ook te spreken over Ahold dat aankondigde een deel van de beschermingsconstructies ooit gericht tegen het Duitse Asko af te zullen breken. Er komt een aandelensplitsing en preferente aandelen worden ingetrokken. Het aandeel steeg in een dag 3,7 procent naar 129 gulden. Smit Internationale boekte dezelfde dag een verlies van 7,7 procent na het bericht dat verliesgevende activiteiten zouden worden afgestoten.

Woensdag kregen ook andere havenfondsen een flinke tegenwind en tekende zich een omslag in de stemming aan met een koersindex die nog maar een tiende procentpunt steeg. Het transportconcern Nedlloyd daalde 5,2 procent naar 45,80 in verband met geruchten over verliezen in de tweede helft van dit jaar.

Donderdag sloeg de stemming in Amsterdam om onder leiding van KLM dat bekendmaakte in het lopende boekjaar, dat 31 maart 1991 afloopt, 'een aanmerkelijk verlies' te verwachten. De koers van het aandeel kelderde 2,60 gulden (10,9 procent) naar 21,20 gulden en sloot gisteren de week af op 20,90 gulden. Oce-Van der Grinten kwam donderdag ook met slecht nieuws: de winst is in het derde kwartaal met negen procent gedaald.

De Europese Optiebeurs, die deze week zijn 12,5 jarig bestaan vierde, moest gisteren de handel ook staken. Een woordvoerder van de PTT sprak van een storing in een telefooncentrale die het centrum van Amsterdam bedient. De eoe-index was op dat moment al teruggezakt tot ongeveer het niveau van een week eerder.

De CBS-koersindex sloot de week 4,9 procent lager af op 168,0 tegen een slot van 176,6 eind vorige week.