Ramsj

P. Harting: Das Mikroskop.

Gebonden, geill., eerste druk 1866, herdruk B. M. Israel 1970, van fl.250,00 voor fl.95,00. De Slegte.

De Utrechtse hoogleraar Pieter Harting publiceerde het eerste deel van Het Mikroskoop, deszelfs gebruik, geschiedenis en tegenwoordige toestand in 1843. De Duitse vertaling uit 1866, bewerkt door Harting, was onmiddellijk een bestseller. De goed verzorgde facsimile-herdruk van dit vuistdikke standaardwerk dat nog altijd geldt als de bijbel op het gebied van de geschiedenis van de microscoop.

Bob Spitz: Dylan, a biography.

Gebonden, geill., McGraw Hill Publishing Company 1989, van fl.45,90 voor fl.14,50. Van Gennep Rotterdam en Amsterdam.

Meest recente, geannoteerde en zeer degelijk opgezette biografie van Bob Dylan, gebaseerd op honderden interviews met vrienden, collega's, familieleden en minnaressen. Ook de 'gevoelige' punten komen uitvoerig aan bod: de relatie met Joan Baez en Dylans flirtations met het zionisme en het christendom. Het boek werd indertijd goed ontvangen, al is het wat populair van toon. Het eindigt met een uiterst gedetailleerd overzicht van al Dylans opnames en optredens van 1960 tot 1988.

Germaine Greer: The Madwoman's underclothes.

Gebonden, The Atlantic Monthly Press 1986, van fl.22,35 voor fl.12,50. De Boekenmarkt, Oude Molstraat 22, Den Haag, 070 - 3658226

Bundeling van de journalisitieke stukken en essays die Germaine Greer tussen 1968 en 1985 schreef over alle mogelijke onderwerpen, van vrouwenlingerie tot de hongers-nood in Ethiopie. ' Greer is steeds storend ongenuanceerd en geforceerd eigenwijs', oordeelde Emma Brunt in NRC Hbd van 1.10.'86. ' En toch, het moet gezegd worden al doe ik het met tegenzin, toch kan ze bij tijden heel leuk schrijven en scherp observeren.'

Girbe Buist: Levende spreekwoorden. Gebruiksvoorwerpen in Nederlandse zegswijzen verklaard.

Paperback, geill., Stichting Matrijs 1988, van fl.21,40 voor fl.7,90. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht, 030 - 334973

De kerfstok, gaffel, falie en vijftig andere gebruiksvoorwerpen die figureren in Nederlandse spreekwoorden gefotografeerd en toegelicht. De publikatie van dit dunne boekje viel samen met de promotie in 1988 van Nederland als Museumland en had als doel lezers naar het museum te lokken. De spreekwoorden zijn thematisch gerangschikt: zo leert men bij Onderwijs en Opvoeding dat het geen lolletje was om in de luren te liggen. Voorzien van een goede bibliografie.

Jacques Gelis: De boom en de vrucht. Zwangerschap en bevalling voor de medicalisering.

Paperback, geill., Uitgeverij SUN 1987, van fl.38,50 voor fl.12,90.

Philippe Perrot: Werken aan de schijn. Veranderingen van het vrouwelijk lichaam.

Paperback, geill., Uitgeverij SUN 1987, van fl.38,50 voor fl.14,90. Beide zowel bij Van Gennep (Rotterdam en Amsterdam).

Twee titels uit dezelfde, fraai verzorgde serie 'Sporen' van uitgeverij SUN en beide vertalingen uit het Frans. Gelis reconstrueert de riten, geloofsovertuigingen, symbolen en praktijken die bevruchting, zwangerschap en geboorte omringden in de tijd 'waarin de mens nog volgens het ritme van de aarde leefde'. Kortom, voordat de bevalling een voorwerp van staatsbemoeienis werd. Perrot onderzoekt het samenspel tussen de economische orde en het lichamelijk uiterlijk in de achttiende en negentiende eeuw. Zijn boek wemelt van de noten en werd in Frankrijk zeer goed ontvangen.

David Randall: Royal Follies. A Chronicle of Royal Misbehavior.

Gebonden, geill., Sterling Publishing 1988, van fl.40,70 voor fl.12,50. De Boekenmarkt, Oude Molstraat 22, Den Haag, 070 - 3658226. Ook verkrijgbaar bij Boekhandel Los, Bussum, 02159 - 14239.

Alfabetische opsomming, van Abdul Aziz tot Alick York, van vorsten en adellieden met uitzonderlijke trekjes. Het selectiecriterium is niet altijd even duidelijk: van heel dikke vorsten, via krachtpatsers die met beren vochten tot monarchen die zo'n angst hadden zich te vervelen, dat ze hun tuinen iedere dag van nieuwe planten lieten voorzien. De conclusie: 'Few kings earn their crowns and fewer still deserve them'. Veel aandacht voor het Engelse koningshuis.

    • Ewoud Sanders