Pond en aandelen stijgen sterk; Groot-Brittannie in EG-stelsel koersen

LONDEN, 6 okt. Groot-Brittannie treedt maandag toe tot het EMS, het systeem van Europese wisselkoersen. De Britse minister van financien, John Major, maakte dat gistermiddag tot volslagen verrassing van de financiele wereld bekend.

De waarde van het pond zal fluctueren om een gemiddelde van D-mark 2,95 met een marge van 6 procent naar boven of beneden. De Bank of England zal maandag zijn basistarief voor rente op leningen verlagen van 15 naar 14 procent.

Het nieuws sloeg in de City in als een bom. In de eerste tien minuten na de bekendmaking werd 10 miljoen pond toegevoegd aan de waarde van aandelenprijzen en het pond steeg sterk, zowel ten opzichte van de D-mark als in vergelijking met de dollar. Voor binnenlands politiek gebruik had het nieuws niet op een voor de Conservatieven gunstiger moment kunnen komen. De verwachting tot nu toe was dat de partij een moeilijk congres tegemoet ging, gezien de bijna-recessie waarin Groot-Brittannie onder haar beleid terecht is gekomen.

Premier Thatcher, die zich lang tegen aansluiting van het pond sterling bij het Europese systeem van wisselkoersen heeft verzet en die daardoor zelfs een vorige minister van financien heeft verloren, zei dat de tijd nu rijp is voor toetreding omdat het anti-inflatoire beleid van de regering voor ieders ogen zichtbaar werkt. Het aanhaken van het pond aan de EMS zal dat anti-inflatoire beleid nog eens versterken, zo zei ze.

In de City veroorzaakte de mededeling een ogenblikkelijke stijging in de prijs van aandelen. De beurs bleef een uur langer open, zodat de FTS-index de kans kreeg met 73.5 punten te stijgen. Ook het pond steeg in waarde: met 8 pfennig tot D-mark 3,02 en met bijna vier cent ten opzichte van de dollar tot 1,9455 dollar. Twee handelsbanken en de grote Britse hypotheekbanken kondigden meteen een verlaging van de hypotheekrente aan van 15,4 tot 14,5 procent.

Politici uitten hun scepsis over het moment van aankondiging: simultaan met het einde van het Labour-congres en voorafgaande aan het begin van het partijcongres van de Conservatieven. 'Dit smaakt meer naar politieke manipulatie dan naar gezond economisch management', zei Charles Kennedy, de voorzitter van de SLD (sociaal-liberale democraten) zuur. En Labour, dat op de voorpagina's van morgen nu het veld moet ruimen voor Major's argumenten voor toetreding, wees erop dat Thatcher zich niet heeft gehouden aan haar eerdere uitspraak dat toetreding pas mogelijk werd wanneer het Britse inflatiecijfer (op dit moment 10,6 procent) het gemiddelde van de andere Europese partners (5 procent) zou benaderen.

Pag.17: Tijd voor Thatcher eindelijk rijp

    • Hieke Jippes