Opstandelingen in de Filippijnen geven zich over

MANILA, 6 okt. De opstand tegen de Filippijnse president Corazon Aquino is voorbij. Kolonel Alexander Noble, die twee dagen geleden de onafhankelijkheid van het zuidelijke eiland Mindanao had uitgeroepen, heeft zich vanochtend onvoorwaardelijk overgegeven. De Filippijnse legerleider generaal Renato de Villa heeft dit meegedeeld.

Noble begon zijn rebellie donderdag in de stad Cagayan de Oro, 800 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manila met 400 ander opstandige militairen en leden van een plaatselijke militie, nadat zij zich maandenlang in de jungle verborgen hadden gehouden. De muiters namen legerkampen bij de steden Butuan en Iligan in en riepen de onafhankelijkheid van het eiland uit.

Aquino zwoer de zoveelste opstand tegen haar vierjarige bewind 'met alle mogelijke middelen' te zullen beeindigen, maar stuurde in eerste instantie aan op bemiddeling en dat heeft tot succes geleid. Senator Aquilino Pimentel, de speciale afgezant van de president, onderhandelde over Nobles overgave nadat regeringsvliegtuigen het rebellenkamp Butuan hadden gebombardeerd. Ook werd Nobles hoofdkwartier in het legerkamp bij Cagayan de Oro aangevallen, terwijl Iligan werd omsingeld.

In de loop van gisteravond hadden transportvliegtuigen grote aantallen militairen, tanks en materieel naar het gebied gebracht voor een aanval op de rebellen. Noble zag zich, ondanks het feit dat 150 man elitetroepen zich bij hem hadden aangesloten, geconfronteerd met een grote overmacht van regeringsgetrouwe troepen en stemde in met zijn overgave.

'De afscheidingsopstand van Noble is voorbij', zei generaal de Villa vanmorgen op het militaire hoofdkwartier in Manila. De Villa zei dat de overgebleven aanhangers van Noble groep voor groep zijn omsingeld en hij riep hen op zich over te geven: 'Het zal jullie slecht vergaan als jullie doorvechten en je tegen arrestatie verzetten.'

Een laatste poging van Noble een verbond te sluiten met het separatistische Moro Nationale Bevrijdingsfront (MNLF), een moslimorganistatie die sinds begin jaren zeventig streeft naar afscheiding van Mindanao, mislukte. Het MNLF ging niet op Nobles aanbod in.

Waarnemers in de Filippijnen vrezen dat de opstand tegen Aquino niet de laatste zal zijn. Al ten minste zes maal poogden militairen in de hoofdstad zelf de president ten val te brengen. De laatste couppoging in december, waarbij ook Noble was betrokken, duurde een week en eistte 113 levens. Veel militairen die bij de couppogingen waren betrokken zijn nog voortvluchtig of werden weer opgenomen in het leger waar ze worden gedekt door hoge officieren. (AFP, AP, Reuter)