Irak onverzoenlijk voor VN

NEW YORK, 6 okt. In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Irak zich gisteren onverzoenlijk getoond en geen enkele aanwijzing gegeven dat Saddam Hussein bereid is tot een compromis in de Golfcrisis.

De resoluties in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ter veroordeling van de invasie van Koeweit, en het sturen van de internationale troepenmacht naar Saoedi-Arabie zijn niet meer dan instrumenten in de handen van de 'imperialistische' Verenigde Staten, die de hele wereld naar hun hand proberen te zetten. Dat zei gisteren de tweede ambassadeur van Irak in een toespraak tot de Verenigde Naties.

'Amerika en zijn Westerse bondgenoten proberen door deze militaire, politieke en informatie-campagne controle te verwerven over de oliebronnen en een imperialistische hegemonie op politiek, economisch en militair gebied op te leggen aan de wereld en vooral aan de Derde wereld', aldus de tekst van de toespraak gisteravond.

'Zij vechten tegen het principe dat een onafhankelijk land controle verwerft over zijn nationale rijkdom, die met geweld en samenspanning was ontfutseld tijdens het kolonialistische tijdperk; zij vechten tegen de investering van die rijkdommen in gezonde reconstructie, en ze vechten zodat dat onafhankelijke land niet actief wordt in het verstrekken van vrijblijvende hulp aan broeder-Arabische en Derde-wereldlanden', zei de ambassadeur.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tariq Aziz, wilde niet per lijnvliegtuig naar de VS vliegen en de ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdul-Amir Al-Anbari, was donderdag ingestort met uitputtingsverschijnselen en gisteren nog steeds in het ziekenhuis. De toespraak werd daarom voorgelezen door Sabah T. Kadrat, tweede ambassadeur van Irak in New York.

Pag.4: Vervolg

Pag.7: Hoofdartikel

    • Michiel Bicker Caarten