'Harde strijd in noorden van Rwanda'

KIGALI/BRUSSEL, 6 okt. In het noorden van Rwanda wordt hevig gevochten tussen het regeringsleger en een en een groep opstandige Tutsi's, die zondag het land binnenvielen. Dit hebben diplomaten in Rwanda vanmorgen gemeld. In de hoofdstad Kigali was het vanmorgen kalm nadat er gisteravond opnieuw wasgevochten.

De Rwandese president, Juvenal Habyarimana, verzekerde gisteren in de eerste toespraak die hij hield voor de bevolking sinds het uitbreken van de crisis dat de regering de rebellen had teruggeslagen. Maar terwijl hij zijn rede voor de radio hield, klonken er in Kigali schoten. De inwoners mochten nog steeds niet hun huizen verlaten.

Intussen hielden Franse en Belgische troepen het belangrijkste vliegveld van het land onder controle. Een eerste lading van 96 Fransen kwam vanmorgen met een Air France-toestel vanuit Rwanda aan in Parijs. Een Franse woordvoerder had eerder verklaard dat het hier ging om Fransen die het land vrijwillig verlieten. In tegenstelling tot eerdere berichten heeft Frankrijk zijn burges niet verplicht Rwanda te verlaten.

De Belgische premier, Wilfried Martens, heeft gisteren verzekerd dat de Belgische militairen in Rwanda een louter humanitaire taak hebben en niet zullen deelnemen aan gevechten. De 500 commando's moeten de 1.600 Belgen die in Rwanda wonen, beschermen en eventueel helpen met evacuatie, aldus Martens. Daarvoor zullen ze het vliegveld van Kigali in handen moeten houden.

Begie en Frankrijk stuurden deze week troepen naar het Afrikaanse land nadat het Rwandese regeringsleger slaags was geraakt met opstandige leden van de Tutsi-stam. (AFP, AP)