Feyenoord voor tweede maal opdoffer in de provincie

SITTARD, 6 okt. Fortuna Sittard en Feyenoord maakten gisteravond pure reclame voor het voetbal. In de show die in de Baandert werd opgevoerd, speelden beide ploegen aanvankelijk een hoofdrol maar waren het de Rotterdammers die in de slotacte over de goede bedoelingen struikelden. Na Willem II kreeg Feyenoord voor de tweede maal met 3-2 een opdoffer in de provincie en wacht het team nog steeds op de eerste overwinning op vreemde bodem.

Feyenoord lijdt aan een vreemd soort drempelvrees wanneer de Baandert moet worden betreden. In de laatste tien confrontaties in Sittard werd slechts twee keer de volle winst gepakt. Gisteren hield de club lange tijd gelijke tred met de Limburgse tegenstander en leek, gemeten naar het aantal kansen in de slotfase, te worden afgerekend met de negatieve balans. Tot vier maal toe kreeg Feyenoord de mogelijkheid een 3-2-achterstand ongedaan te maken en zelfs een overwinning behoorde in het laatste kwartier tot de mogelijkheden. De slopende herstelwerkzaamheden die de ploeg had moeten verrichten om twee maal langszij te komen, werkten in die fase kennelijk door.

Na afloop waren de zo onfortuinlijke Feyenoorders witheet over het eerste doelpunt van Fortuna. Scheidsrechter Van Swieten speelde daarbij volgens hen een dubieuze rol. Na een aanval van de gasten wekte hij de indruk Feyenoord een corner toe te wijzen. Vanuit de achterhoede maakte John Metgod en Henk Fraser zich al op om de frontlinie bij te staan. De twee centrumverdedigers merkten tot hun verbazing dat Van Swieten besloot tot het geven van een doeltrap voor de thuisclub en konden nog slechts hulpeloos toekijken hoe Rogier Reijners onbedreigd kon oprukken. Zijn inzet werd in eerste instantie door De Goey gekeerd maar Aziz Doufikar trof in de rebound wel doel: 1-0. 'Je kunt het op zijn minst dubieus noemen wanneer een scheidsrechter op het laatste moment van gedachten verandert', kon Gunder Bengtsson zich na afloop maar moeilijk met de gang van zaken verenigen.

De oefenmeester van Feyenoord zal zich ongetwijfeld het hoofd breken over de vraag hoe hij zijn team, dat in het begin van de competitie nog een flink herstel werd toegedicht, na slechts enkele wedstrijden alweer moet oppeppen voor een volgende confrontatie.

Fortuna-trainer Han Berger mocht zich gisteravond gelukig prijzen met het aankoopbeleid voor het nieuwe seizoen. De al tot publiekslieveling verheven Doufikar scoorde een maal en was bij de andere twee doelpunten nauw betrokken. Een doorkopbal van de Marokkaan stelde de Schotse nieuweling McLeod in staat voor 2-1 te zorgen terwijl hij bij het winnende doelpunt in de 76ste minuut Roger Reijners op maat bediende. Voor Fortuna geldt dat het, in tegenstelling tot Feyenoord, niet zozeer behoeft af te rekenen met slechte prestaties van het vorige seizoen als wel met het etiket van kleurloosheid dat het team toen werd opgespeld. 'Daar heb ik me toen mateloos aan geergerd maar een beter antwoord dan de wedstrijd van vanavond hadden we niet kunnen geven. Zo zie je ze nog maar zelden in de Nederlandse competitie', aldus Berger.

    • Leon van Eijndhoven