Drenthe wil duidelijkheid over politie

ASSEN, 6 okt. Commissaris W. Meijer van Drenthe heeft in een brief aan de ministers Dales (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) opheldering gevraagd over een bezuinigingsoperatie bij de politie in zijn provincie. De politiesterkte zou, na de samenvoeging van de vier rijkspolitiegroepen en de dertien gemeentelijke politiekorpsen in de provincie, worden teruggebracht van 880 naar 650 leden.

Meijer uitte in de brief, die hij namens de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten schreef, zijn ongenoegen over de gang van zaken. Volgens burgemeester J. Masman van Assen kreeg Meijer na een eerste brief een 'duister antwoord'. 'Er werden alleen onduidelijke verklaringen en aannames vermeld', aldus Masman. Meijer schreef daarop een tweede brief, die nog niet door de ministers beantwoord is.

Volgens Masman moet de inkrimping op een vergissing berusten. 'Op zich staan wij achter een reorganisatie, maar als de ministers bij voorbaat een mislukking willen, moeten ze dit doen. Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor Drenthe. Het is onvoorstelbaar hoe men aan deze cijfers komt.'

Volgens politievoorlichter I. Lagerwerf zijn commissaris Meijer en districtscommandant M. Beuving al weken bezig 'de zaak boven water te krijgen'. Volgens haar vindt de leiding van de rijkspolitie Drenthe de inkrimping 'niet acceptabel'. 'Het kan niet zo zijn dat de minister even bepaalt dat er zoveel mensen moeten verdwijnen. Daar is in ieder geval overleg voor nodig.'