Dennis John slaapt 's nachts in een autowrak

ROTTERDAM, 6 okt. Langs het water van de Coolhaven in Rotterdam, onder de Pieter de Hoochbrug, staat pal naast het opvanghuis voor mannen van het Leger des Heils een zwart Mercedesbusje. De ramen zijn provisorisch geblindeerd met karton, een van de achterbanden is lek. In de laadruimte twee autostoelen in slaap-stand. De inventaris bestaat verder uit een kapotte slaapzak, wat kussens, een lege colafles en sigarettepeuken.

'Hier ben ik begonnen', vertelt de 40-jarige Dennis John Slade. De Britse zeeman, gekleed in een afgedragen spijkerpak, is deze zomer in Rotterdam blijven hangen. Met een landgenoot en 'verder iedereen die erbij kon' sliep hij in de bus. Enkele weken geleden is hij verhuisd naar zijn eigen gele Opel Record aan de overkant van de straat. Verdiend met het werken in een garage verderop, zegt Slade. Alleen het rechterportier kan open, er moet een nieuwe motor in, maar Slade is vast van plan de Opel op te knappen totdat hij weer rijdt. De achterbank heeft hij met een deken en een kussen ingericht als slaapbank.

Natuurlijk zou Slade liever in een bed slapen, vertelt hij, maar doordat hij van zeven tot vier uur pallets maakt in Heinenoord is hij telkens te laat voor een plaats in de slaapzaal van het Leger des Heils. Dat gaat om half vier open en dan staat er al een lange rij daklozen te wachten. De Engelsman zegt zich te hebben ingeschreven bij de gemeente en hoopt binnenkort een flat te kunnen betrekken.

De zwarte Mercedes, de gele Opel, het zijn niet de enige auto's waarin wordt geslapen. Het aantal daklozen in de grote steden neemt toe en een aantal van hen overnacht steeds vaker in autowrakken, telefooncellen en portieken, zeggen medewerkers van opvanghuizen in Rotterdam. Sommigen willen niet anders, aldus N. Smith van dagverblijf Van Speyk. Maar meestal is de oorzaak dat de bedden in de opvangcentra al vol zijn. Een woordvoerder van de Rotterdamse politie meent daarentegen dat 'autoslapen' bijna niet voorkomt. En de keren dat het gebeurt, verwijst de politie de slapers naar de diverse opvangcentra, aldus de woordvoerder.

De politie heeft deze week de auto van een 29-jarige Ethiopier naar de sloop gebracht. Hij bewoonde de auto op de Spoorsingel, achter het station, al ruim twee maanden. Volgens de politie betaalde hij voor zijn onderkomen een paar tientjes huur per maand.

Voordat de Ethiopier het wrak betrok, heeft ook een Marokkaan de auto als woning gebruikt. Eigenaar B. Volten zegt het voertuig uit 'christelijke naastenliefde' beschikbaar te hebben gesteld. 'Zij zaten er ineens in en toen heb ik ze maar laten zitten.' Volten ontkent huur te hebben gevraagd. Volgens hem hadden de autoslapers geen geld, omdat zij aan drugs zouden zijn verslaafd.

De Ethiopier is asielzoeker en heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. De politie heeft zijn onderkomen laten wegslepen, omdat omwonenden herhaaldelijk klaagden dat de man de omgeving vervuilde met etensresten. De vluchteling is geadviseerd zich te melden bij een centrum voor dak- en thuislozen.

Niet alleen het aantal bedden in opvangcentra is beperkt, dat geldt ook voor de beschikbare slaapplaatsen in auto's. Regelmatig zoeken daklozen die bij het opvanghuis voor mannen aan de Coolhaven niet meer naar binnen kunnen hun toevlucht op de parkeerplaats naast het opvanghuis.

Dennis John Slade schudt dreigend zijn vuist en zegt: 'Als ze aan mijn wagen komen, duw ik ze deze onder hun neus.' De eigenaresse van een Ford Orion, sinds twee jaar bewoonster van een flat aan de Coolhaven, trof al twee keer 's morgens vroeg een autoslaper in haar vervoermiddel aan. Het zijraampje was ingeslagen. 'Ik heb de wijkagent er pas nog op aangesproken', zegt de vrouw. 'Ook andere bewoners hebben geklaagd, maar de politie doet niks.' Ze zegt 's avonds soms meer uit het raam te hangen om op haar auto te passen dan dat ze binnen op de bank zit.

Gisteravond om 11 uur lagen twee mannen te slapen in het busje. Slade lag onderuit op de achterbank van zijn Opel. De Ethiopische asielzoeker is niet aan de Coolhaven geweest, zegt een medewerker van het Leger des Heils. Bij de opvanghuizen Van Speyk en Havenzicht kennen ze hem evenmin. Eerder deze week is hij wel gesignaleerd bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Rotterdam-Zuid, maar is daar dezelfde avond weer vertrokken. Zijn naam weten ze niet.