Werf WF koopt Verolme Heusden

ROTTERDAM, 5 okt. De reparatie- en offshorewerf Wilton-Fijenoord uit Schiedam neemt de nieuwbouw-scheepswerf Verolme Heusden uit Heusden over. Hiermee ontstaat de grootste wervencombinatie in Nederland met ruim 1500 werknemers en een omzet van circa 400 miljoen gulden. De fusie heeft volgens Wilton geen gevolgen voor het personeel van beide concerns.

Niet bekend

In 1988 sloot Wilton-Fijenoord de nieuwbouwafdeling omdat de markt voor scheepsnieuwbouw volledig was ingestort. Toen moesten 500 werknemers worden ontslagen. De Schiedamse werf heeft haar activiteiten indertijd geconcentreerd in twee werkmaatschappijen, Verolme Botlek en Wilton Fijenoord, die scheepsreparatiewerkzaamheden en onderhouds- en verbouwingswerkzaamheden uitvoeren aan boorplatforms, werkeilanden en kraanschepen voor de offshoreindustrie. Met deze activiteiten behaalt Wilton-Fijenoord, waar ongeveer 1100 mensen werken, een jaarlijkse omzet van ruim 300 miljoen gulden. Het bedrijf maakte vorig jaar een winst van bijna 39 miljoen gulden en verwacht voor dit jaar een nettoresultaat van 25 miljoen.

Sinds 1988 is de vraag naar nieuwe schepen explosief gegroeid. Wilton-Fijenoord hoopt door de overname van Verolme Heusden daarvan te profiteren. De uitbreiding met een scheepsbouwpoot vergroot volgens de Schiedamse werf bovendien de mogelijkheid om haar kwetsbaarheid voor schommelingen op de reparatie- en offshoremarkt op te vangen.

Districtsbestuurder P. Fortuin van de Industiebond CNV juicht de overname dan ook toe maar vindt het 'wel wat zuur' voor de 500 werknemers van Wilton die in 1988 zijn ontslagen. Vanwege het cyclische karakter van de scheepsreparatie- en offshoremarkt betwijfelt Fortuin wel of de fusie voor Verolme Heusden ook een meerwaarde heeft. De Industiebond FNV is op dat punt optimistischer. 'Verolme Heusden heeft op termijn behoefte aan capaciteitsuitbreiding om ook in serie te kunnen bouwen. Daarvoor biedt de werf van Wilton-Fijenoord goede mogelijkheden', aldus FNV-districtsbestuurder A. Antonis.