Voor ex-DDR toch aparte kiesdrempel

BONN, 5 okt. Een zeer grote meerderheid van de Bondsdag gaat er bij nader inzien mee akkoord dat bij de Duitse parlementsverkiezingen op 2 december op het vroegere grondgebied van de DDR nog een keer een aparte kiesdrempel van 5 procent geldt.

Deze meerderheid (CDU/ CSU, SPD en FDP) stemde gisteren in met een daarop gerichte wijziging van de kieswet, die eerder deze week ingediend was door minister Schauble (CDU, binnenlandse zaken).

De wetswijziging was nodig nu het Westduitse constitutionele hof in Karlsruhe eind vorige week de oorspronkelijk voorziene uniforme kiesdrempel van 5 procent in heel Duitsland als ongrondwettig (want unfair jegens kleine partijen in de DDR) had afgewezen.

De Bondsdag-meerderheid wilde gisteren niet meegaan met pleidooien van kleinere partijen (Groenen, PDS) om op 2 december helemaal van kiesdrempels af te zien. De wetswijziging staat nu wel lijstverbindingen toe waardoor kleinere partijen hun kans op zetels in de Bondsdag kunnen vergroten.

Vandaag behandelt de Bondsdag het voorstel in laatste lezing. Als de Bondsraad het vervolgens maandag ook goedkeurt staat niets de verkiezingen van 2 december meer in de weg.