Verspringer Maas neemt EK-brons van Bilac over

DEN HAAG, 5 okt. Verspringer Frans Maas ontvangt alsnog de bronzen medaille van het Europese kampioenschap. De Nederlandse atleet, die eind augustus in Split negen centimeter van de derde plaats bleef verwijderd, neemt het brons over van Borut Bilac, die in Joegoslavie verboden stimulerende middelen heeft gebruikt.

De Europese Atletiek Associatie (EAA) maakte gisteren bekend dat bij de 158 in Split uitgevoerde controles drie deelnemers 'positief' reageerden. Twee van hen, de Joegoslaaf Bilac en de Rus Viatsjeslav Lykho (kogelstoten) veroverden een bronzen medaille. De derde betrapte is de Roemeense Felicia Tilfa, die als negende eindigde bij het speerwerpen. De EAA heeft de betrokken nationale bonden op de hoogte gebracht van de diskwalificatie van de atleten. Het onderzoek van de urine-stalen heeft in het laboratorium van Kreischa in de voormalige DDR plaats gevonden. Bilac werd betrapt op het gebruik van gonadotrofine, in de urine van Lykho werden sporen van norpseudoefedrine aangetroffen en Tilfa bleek nortestosteron te hebben gebruikt.

Maas, die het 'brons' eind deze maand ontvangt, is momenteel op vakantie. Zijn coach Peter van Wijk toonde zich blij met de medaille. 'Hij had hem natuurlijk beter meteen in Split kunnen krijgen maar dit is toch ook wel mooi. Hij was bij de nationale titelstrijd en in Split goed in vorm en zo'n resultaat doet je als trainer dan goed.'