Verlies Bush: Huis keurt begroting af

WASHINGTON, 5 okt. De Amerikaanse president Bush en de leiders van de Democraten en Republikeinen hebben vanmorgen vroeg een pijnlijke nederlaag geleden in het Huis van Afgevaardigden.

Met 254 tegen 179 stemmen is hun begrotingscompromis 500 miljard dollar aan bezuinigingen en belastingverhogingen in vijf jaar verworpen.

Republikeinen protesteerden tegen de belastingverhogingen (134 miljard dollar) en Democraten maakten bezwaar tegen de onevenredig zware druk van de begrotingsvoorstellen op de middenklasse .

De verwerping door het Huis is een klap in het gezicht van de president. 'Als we een parlementair systeem hadden, dan zouden we nu op het punt staan om een regering te laten vallen', zei de Democratische Afgevaardigde Vic Fazio vlak voor de stemming.

Vandaag vergadert het Huis van Afgevaardigden verder. Zolang het Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat) geen begroting heeft goedgekeurd voor het nieuwe begrotingsjaar dat op 1 oktober jongstleden is begonnen, treedt de zogeheten wet Gramm-Rudman in werking. Die werkt als een automatisch snoeimes: de Amerikaanse regering verliest een groot deel van haar inkomsten zodat veel ambtenaren, onder wie luchtverkeersleiders, naar huis worden gestuurd. Het vliegverkeer komt deels stil te liggen. Overheidsdiensten zullen niet meer functioneren door de automatische bezuinigingen.

Op dit moment wordt koortsachtig gewerkt om die dreiging weg te nemen. In het Huis van Afgevaardigden bestaan plannen om vandaag een voorlopige opschortingsmaatregel te treffen die de regering aan geld helpt. Een dergelijke maatregel heeft de Amerikaanse regering vanaf 1 oktober tot en met vandaag boven water gehouden.

President Bush heeft aangekondigd zich dit maal hard te zullen opstellen van het Congres te trotseren door een veto uit te spreken over een nieuwe opschorting. Afgevaardigden willen deze confrontatie aangaan. Als de president een veto uitbrengt, wordt hij ook door de kiezers verantwoordelijk gehouden voor de dan ingestorte federale regering.

In Japan en Europa is vandaag op de financiele markten teleurgesteld en geschokt gereageerd. Op de Europese beurzen bedroeg het verlies om het middaguur circa twee procent. In Tokio werd de koersstijging prompt onderbroken.

Pag.9: Hoofdartikel

Pag.13: Emotioneel debat/ Reacties Japan en Europa/ De wet Gramm-Rudman

    • Maarten Huygen