Van Agt: Lubbers maakt kans als opvolger Delors

DEN HAAG, 5 okt. Volgens oud-premier Van Agt maakt zijn opvolger Lubbers een 'uitstekende kans' om na 1992 voorzitter te worden van de Europese Commissie. Van Agt, die ambassadeur van de EG in Washington is, zei dit gisteren voor de KRO-radio. Lubbers zou daarmee de opvolger worden van de Fransman Delors. De naam van Lubbers als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie circuleert al enkele jaren. Zelf heeft Lubbers altijd gezegd niet tussentijds te zullen opstappen. Van Agt zou het een 'uitstekende gedachte' vinden dat als Lubbers richting Brussel vertrekt, hij als premier wordt opgevolgd door CDA-fractieleider Brinkman. Staatsrechtelijk is dat geen probleem, meent hij. Een vertrek van de premier beschouwt hij niet als iets anders dan het opstappen van een 'gewone' minister.