Tokio teleurgesteld

ROTTERDAM, 5 okt. Op de beurs van Tokio werd vandaag de stijging van de aandelenkoersen tot staan gebracht door het nieuws uit Amerika dat het Huis van Afgevaardigden het begrotingscompromis van president Bush en de Congresleiders had verworpen.

De Tokiose beurs had toen nog drie kwartier handel te gaan. De winst voor het Nikkei-gemiddelde bleef steken op 549,46 yen (2,5 procent). Er zat geen beweging meer in. De slotkoers was 22.827,65 yen.

De dollar sloot in Tokio fors lager op 133,6 yen, 2,18 yen minder dan gisteren, de laagste koers in anderhalf jaar.

De dalende dollarkoers was de belangrijkste stimulans voor het optimisme op de aandelenbeurs in Tokio.

De trend om dollars te verkopen was nog ingegeven door het vooruitzicht dat het Amerikaanse Huis de begrotingsvoorstellen zou aannemen. Dat zou een daling van de rente in de VS waarschijnlijk maken. 'De verwerping van het voorstel heeft deze trend omgekeerd', zei Tetsuya Taura, een valutahandelaar bij de Sumitomo bank. Anders was volgens hem de daling van de dollar nog groter geweest.

Het Japanse ministerie voor internationale handel en industrie zei vandaag in een eerste reactie teleurgesteld te zijn over de uitkomst van de stemming in het Huis van Afgevaardigden. Een woordvoerder: 'Japan heeft in het Overleg over Structurele Belemmeringen er op aangedrongen dat de VS hun begrotingstekort terugdringen, willen ze hun handelsbalans met Japan meer in evenwicht krijgen. Dat vergt van de VS de invoering van ingrijpende economische maatregelen die begrijpelijk weinig populariteit genieten bij de bevolking. Japan hoopt dat de VS desondanks de afgesproken richting inslaan.'