Talisman no. 18

Wat betekent Held? Veel kinderen denken dat het woord held betekent: lafbek, iemand die niet durft, achterbakse zak. Dat komt omdat je het woord held eigenlijk alleen nog maar hoort in zinnetjes als 'Held op sokken!' of 'Nou jij bent ook een held, zeg'. En die dingen zeg je tegen iemand die laf is, die niet durft, achterbaks is.

Maar eigenlijk is een held iemand die niet bang is, er graag op los slaat, goud en zilver van de vijand pikt, en toch is blijven leven. Zulke helden heb je niet veel meer, alleen nog maar 'helden op sokken'.

Een woord betekent vaak precies het tegenovergestelde van wat het eigenlijk betekent. 'Mooi hoor!' zeg je als er iets verkeerds is gebeurd. 'Dank je wel' zegt iemand die juist helemaal niet wil bedanken. Een van de manieren om Nee te zeggen, is om 'jaaa' met een lange aa te zeggen. andere manieren om 'nee' te zeggen zonder het woord 'nee' te gebruiken, zijn:

Ammenooitniet, als-ik-gek-was, ben-je-gek?, Puuuu, dat-zou-ik-zo-niet-zeggen, nooit-van-zijn-leven, tuurlijk-niet, Nein, No-no-no-no, Njet, ik-moet-er-niet-aan-denken, ga-weg!, je-denkt-zeker-dat-ik-helemaal-krankzinnig-ben?, je-zuster-op-een-houtvlot.

Weet jij een manier om 'ja' te zeggen zonder het woord 'ja' te gebruiken? Nee? Ja? Wat krijgt degeen die de meeste manieren om 'ja' te zeggen, stuurt naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, Amsterdam? Jaja: de prijs.

Oplossing Talisman no. 17

Op Talisman no. 17 zijn geen goede oplossingen binnengekomen dus niemand wint de prijs.