Saoedi-Arabie betwijfelt of sancties tegen Irak werken

JEDDAH/ AMMAN, 5 okt. De Saoedische koning Fahd gelooft niet dat Irak Koeweit zal ontruimen onder druk van de economische sancties. Irak heeft gisteren verzekerd oorlog boven overgave te verkiezen.

Tegenover de bezoekende Franse president Mitterrand zei Fahd gisteren te aanvaarden dat de strategie van economische en politieke druk op Irak tot het einde toe moet worden doorgevoerd. 'Maar helaas schijnt (de Iraakse president) Saddam Hussein niet te luisteren', zei de Saoedische vorst volgens Mitterrands woordvoerder Hubert Vedrine. Van Saoedische zijde is over de besprekingen niets meegedeeld.

Vedrine zei dat de twee zijden het opmerkelijk eens waren gezien de berichten dat de Saoediers het embargo-proces te lang vinden duren. Hij omschreef die Saoedische houding als: 'Alles goed en wel, maar wanneer vallen we aan?' Ook andere Arabische leiders, onder wie de gevluchte emir van Koeweit en president Mubarak van Egypte, twijfelen aan de doelmatigheid van sancties.

De Iraakse vice-premier Taha Yassin Ramadan herhaalde gisteren in de Jordaanse hoofdstad Amman na gesprekken met koning Hussein en de Japanse premier Toshiki Kaifu dat Koeweit 'een ondeelbaar deel van Irak is'. Irak is niettemin bereid tot een dialoog, maar alleen als die is gekoppeld aan het Palestijns-Israelische conflict, zoals Saddam Hussein al eerder verklaarde.

Hij reageerde woedend op een suggestie dat de buitenlandse pers tot Koeweit wordt toegelaten. 'U heeft niets te maken met Koeweit', zei hij. 'Koeweit is een provincie van Irak en we zullen het been afhakken van iedereen die het tegen onze wil binnengaat.'

Kaifu weigerde gisteren in te gaan op de suggestie van een koppeling van de Golfcrisis aan andere conflicten in het Midden-Oosten. 'Men moet beginnen met de prioriteiten', zei zijn woordvoerder. Mitterrand heeft vorige week wel van een koppeling gesproken, evenals, zij het in afgezwakte vorm, de Amerikaanse president Bush.

Gisteren drong de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, er bij Israel op aan zodra Irak zich uit Koeweit heeft teruggetrokken over vrede in het Midden-Oosten te gaan onderhandelen. Hurd onderstreepte echter geen hoop op vooruitgang in de Palestijnse kwestie te hebben zolang Irak niet uit Koeweit is verdreven. (Reuter, AP, UPI, AFP)

Pag.4: IISS over leger Irak