Rebellie Filippijnse militairen lijkt mislukt

MANILA, 5 okt. De rebellie van de militairen die gisteren op het zuidelijke eiland Mindanao in opstand kwamen tegen het gezag van de regering van president Cory Aquino lijkt te zijn mislukt. Regeringstroepen slaagden er vanmorgen in om Butuan, een van de twee door de rebellen ingenomen garnizoensplaatsen, te heroveren. Ook zijn de rebellen er, voor zover bekend, niet in geslaagd elders steun van betekenis te winnen voor hun opstand.

De stafchef van het Filippijnse leger, generaal Renato de Villa, stelde vandaag al dat de opstand 'ten einde' was. Ooggetuigen in de plaats Iligan meldden echter dat vanmorgen een groep van zo'n 150 elitetroepen zich bij de rebellen had aangesloten uit woede over het feit dat vliegtuigen van de Filippijnse luchtmacht hun legerkamp gisteren hadden gebombardeerd.

Ook vanmorgen voerde de luchtmacht weer een bombardement uit, ditmaal op de basis bij Butuan. Ooggetuigen zagen opstandige militairen uit het brandende kamp vluchten. Een soldaat zou zijn gewond geraakt bij het bombardement.

De leider van de opstandelingen, kolonel Alexander Noble, zei vanmorgen dat hij wachtte op onderhandelingen met de regering. Noble verklaarde het eiland Mindanao, het op een na grootste van de Filippijnen, gisteren onafhankelijk. Een gewapend ingrijpen van de regering zou volgens Noble 'rampzalig' kunnen zijn en hij pleitte voor vreedzaam overleg. De kolonel was vroeger plaatsvervangend hoofd van de lijfwacht van Aquino.

Dat Noble niet op onderhandelingen hoeft te rekenen maakte president Aquino gisteren al duidelijk. 'We zullen deze leugenaars kapot slaan zoals we dat ook eerder hebben gedaan want onze mensen zullen hun onverhulde greep naar de macht nooit steunen', aldus Aquino. De militaire opstand van Noble is de zevende sinds het aantreden van president Aquino in 1986.

Militaire functionarissen in Manila schatten dat Noble kan rekenen op de steun van hooguit enige honderden militairen. De bevelhebber van het kamp Cagayan de Oro, dat gisteren eveneens door Noble werd ingenomen, is voorlopig van zijn functie ontheven. In Manila werden er intussen extra troepen gelegerd rond het hoofdkwartier van de strijdkrachten. (AP, AFP, Reuter)